Vlada RS dala parking “Termagu” za 2.000 KM, oni ga ponudili OC “Jahorina” za 50.000 KM

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
7 minuta čitanja

Vlada Republike Srpske iznajmila je parking javnog preduzeća Olimpijski centar “Jahorina” hotelu “Termag”, koji je u privatnom vlasništu, na 30 godina po cijeni od 2.000 maraka godišnje, a onda je taj isti hotel ovo parkiralište ponudio “Jahorini” za 50.000 maraka po sezoni.

Piše: Istraživački tim eTrafike; Naslovna fotografija: Ilustracija, Unsplash

Ovu, gotovo, nevjerovatnu informaciju potvrđuju dokumenta koja su u posjedu našeg portala, ali i predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina” Nedeljko Elek, koji je za eTrafiku rekao da godišnju rentu, koju će “Termag” plaćati, OC “Jahorina” zaradi za dva dana. On kaže da “samo kod nas” ima da Vlada izbije čistu zaradu sopstvenom preduzeću, iznajmi parking za sitan novac konkurentu, a on ga onda ponudi vlasniku za iznajmljivanje po daleko višoj cijeni.

“Nema to nigdje samo kod nas. Postoji odluka Vlade RS, potpisana od strane premijera Vlade RS Radovana Viškovića, u kojoj se navedeni parking na 30 godina daje na korištenje firmi “Termag” d.o.o. Rogatica. Vlada RS je donijela odluku, ali na sreću, Pravobranilaštvo RS nije dalo saglasnost na nju. Olimpijski centar “Jahorina” je tom odlukom i ustupanjem parking prostora firmi “Termag” direktno oštećen za ozbiljne prihode. Nonsens je da Vlada svom preduzeću oduzima parking i daje drugome. Ozbiljan je to biznis i tu se mnogo zaradi. Razlozi iznajmljivanja parkinga nam nisu poznati”, kaže Elek.

Naš sagovornik objašnjava da je Olimpijski centar “Jahorina” 14. decembra 2021. godine, dobio obavještenje od “Termaga” u kojem tvrde da su od Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” dobili rješenje kojim im se daje saglasnost za “izgradnju parking prostora” sa sedam parking mjesta lociranih u zaštitnom pojasu regionalnog puta.

Olimpijski centar “Jahorina” je, kaže on, pred početak zimske sezone 22/23 u okviru zaključka Vlade RS na 197. sjednici, održanoj 1. decembra prošle godine, dobio preporuku da u koordinaciji sa subjektima preduzme sve potrebne aktivnosti na obezbjeđivanju uslova za početak zimske turističke sezone, a posebno da “na zemljištu u vlasništvu Republike Srpske, na područuju opštine Pale, obezbijedi i uredi parking prostor radi naplate mjesta za parkiranje”.

U odluci Vlade RS koju je potpisao Višković, navodi se sedam parking mjesta koje će izgraditi “Termag”, i koja se ovom hotelu daju i u posjed i vlasništvo, kao i rampe podzemne garaže površine 88 metara kvadratnih i 18 parking mjesta sa pristupnim putem sa bočne strane podzemne garaže površine 550 metara kvadratnih. Takođe, dopušta se izgradnja dva parking prostora sa obje strane požarnog puta koji vodi do magistralnog puta Pale— Jahorina do hotela “Vučko”, i to jednog parking prostora od 29 parking mjesta površine 365 kvadratnih metara i jednog parking prostora od 12 parking mjesta površine 150 metara kvadratnih.

“DOO ‘Termag’ Rogatica, obavezuje se da za korištenje prava službenosti Republici Srpskoj plati 2.000 KM na godišnjem nivou za cjelokupni period trajanja prava službenosti”, navodi se u odluci Vlade RS.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je po ovoj odluci Ministarstvo trgovine i turizma, Pravobranilaštvo RS, sjedište zamjenika Istočno Sarajevo i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, Područna jedinica Pale.

U rješenju od 14. decembra 2021. godine, koje je u OC “Jahorina” stiglo od JP “Putevi RS”, daje se saglasnost za izgradnju parkinga i njegovo korišćenje, izdato sedam dana ranije.

“Obavještavamo vas da smo od JP ‘Putevi RS’ Banjaluka dobili rješenje kojim nam se daje saglasnost za izgradnju parking prostora (sedam parking mjesta) lociranih u zaštitnom pojasu regionalnog puta, privremeno do privođenja zemljišta trajnoj namjeni sa priključkom za potrebe parkinga hotelskog kompleksa “Termag”, lociranog izvan zaštitnog pojasa regionalnog puta, sa priključkom na regionalni put sa desne strane. U vezi s tim, obavještavamo vas da ćemo lokaciju, koja je predmet navedene saglasnosti, koristiti za namjenu utvrđenu rješenjem”, navodi se u obavještenju “Termaga”.

U rješenju “Puteva RS” navodi se da je “Termag” od njih tražio saglasnost za izgradnju parking prostora, a priložen je i projekat preduzeća “Radis” iz Istočnog Sarajeva.

OC “Jahorina” potom je, uložio žalbu na odluku Vlade RS, odnosno JP “Putevi RS” koja je potom i uvažena. Rješenje je poništeno i predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Više puta smo pokušali da dobijemo kontakt vlasnika preduzeća “Termag” Aleksandra Lazarevića, koji je istovremeno, slučajno ili ne, član Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina”. U ovom preduzeću tražili su nam da umjesto telefonske izjave vlasnika pošaljemo pitanja, a potom u pisanom odgovoru negirali čitav slučaj.

“OC Jahorina nikada nije iznajmio nikakav parking prostor Hotelu ‘Termag’ na korištenje, odnosno Hotel ‘Termag’ nikada nije koristio niti koristi bilo kakav parking prostor koji je vlasništvo OC Jahorina. Nije nam poznato odakle dezinformacija da nam je OC iznajmio parking prostor na korištenje. Odgovorno tvrdimo da to nije tačno, da je izmišljeno i zlonamjerno sa ciljem da diskredituje i naruši ugled dobrog, savjesnog i uspješnog privrednika koji ‘Termag’ gradi godinama”, poručeno je u odgovoru iz pomenutog hotela.

Cjelokupan odgovor pročitajte u nastavku:

Pitanja smo slali i u Ministarstvo saobraćaja i veza u čijoj su nadležnosti i JP “Putevi RS”, ali od njih nismo dobili odgovore, pa čak ni informaciju kada bismo mogli da ih očekujemo.

Odgovore, doduše, pomalo konfuzne, dobili smo od Pravobranilaštva RS. Iako su u odluci Vlade RS upravo oni imenovani među subjektima zaduženim za realizaciju te odluke, nama su rekli da nisu.

“Ovom prilikom odmah ukazujemo na nepreciznost i nejasnost postavljenih pitanja, a sve cijeneći da nije navedeno o kojoj odluci Vlade Republike Srpske je riječ, iz kojih razloga nije moguće dati precizan odgovor. U evidencijama koje se vode u Pravobranilaštvu Republike Srpske, u sjedištu zamjenika Istočno Sarajevo, obavještavamo vas da ovaj organ nije zaprimio u rad premet koji se odnosi na iznajmljivanje parkinga Olimpijskog centra (zemljišta u vlasništvu Olimpijskog centra “Jahorina”) u korist hotela “Termag”. Pravobranilaštvo Republike Srpske nije zastupnik po zakonu Olimpijskog centra “Jahorina”, te s tim u vezi i ne raspolažemo sa ugovorima koje zaključuje Olimpijski centar “Jahorina” sa fizičkim ili pravnim licima”, naveli su u Pravobranilaštvu RS.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *