Vlada osnovala još jednu insitituciju koja će se finansirati iz budžeta

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Nekoliko mjeseci nakon što je najavila osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu, Vlada Republike Srpske je i formalno registrovala novu ustanovu čiji će se rad finansirati iz republičkog budžeta, piše Capital. 

Vlast je uplatila osnivački ulog od 1.000 maraka, a obavezala se i kako će obezbjediti poslovne prostorije za rad.

Zavod se osniva kao razvojna ustanova radi praćenja, unapređivanja, planiranja, podsticanja razvoja i obavljanja istraživačkih i stučnih poslova u oblasti socijalne zaštite”, navodi se u odluci o osnivanju.

Inače, Zavod može obavljati djelatnosti izdavanja knjiga, časopisa i publikacija, programiranjem, obradom podataka, istraživanjem tržišta, ispitivanjem javnog mnijenja i slično.

Za sada se ne zna ko će sve činiti upravu.

Imenovanje rukovodećih organa izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Do tada, posebnom odlukom biće imenovani vršioci dužnosti”, stoji u odluci.

Podsjećamo, vlast je u aprilu ove godine najavila osnivanje ove ustanove.

Pravdajući ovaj potez oni su tada kazali kako im je to obaveza proistekla iz Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i Programa ekonomskih reformi. Takođe, kako su ranije poručili, ovakav vid institucije u oblasti socijalne zaštite imaju zemlje regiona.

Opozicija u Srpskoj ovu ideju nije gledala blagonaklono. Tako je predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio kako je riječ o rasipanju javnog novca koji se mogao upotrijebiti za rasterećenje nameta za građane.

Pored Zavoda, Vlada je ove godine osnovala i Centar za društveno-politička istraživanja, a koji se bavi dešavanjima iz proteklog rata.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *