Visoka škola u Trebinju radi bez akreditacije

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Ne mali broj kadrova u vlasti lokalnih zajednica Istočne Hercegovine, pa i onih u javnim ustanovama, organizacijama i institucijama, u svojoj biografiji navode da su diplomirali na Visokoj školi za hotelijerstvo i turizam Trebinje. No, radi se o školi koja još uvijek nije akreditovana. Nema je ni u registru kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, a ni kod Agencije za visoko obrazovanje RS, piše portal Antikorupcija.

Prema dostupnim podacima, ova je škola osnovana prije 15 godina, odnosno 2007. godine kada joj je Rješenje za rad za obavljanje trogodišnjeg studijskog programa Turizam i hotelijerstvo izdalo tadašnje Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Slijedeće godine Ministarstvo ju je upisalo u svoj registar, a krajem 2012. izdalo joj je i Rješenje za izvođenje i studijskog programa Poslovna ekonomija turističke privrede, u četvorogodišnjem trajanju.

Iako na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji navode da su u dosadašnjem svom radu obrazovali više od 400 studenata, te time i izdavali diplome “Diplomirani menadžer turizma i hotelijerstva” i “Diplomirani ekonomista turizma”, činjenica je da ova VŠU sve do danas nije obezbijedila akreditaciju, što je preduslov za izdavanje javnih dokumenata ove vrste.

Dozvola za rad

Pored redovnog upisa studenata, pa i za ovu akademsku godinu, Trebinjci čak organizuju i međunarodne konferencije na temu turizma i hotelijerstva, učesnike putem svog sajta toplo pozivajući u “bajkovito Trebinje”.

Naime, u saradnji sa Centrom ruskog geografskog društva u Srbiji, Visoka škola u Trebinju organizuje Međunarodnu naučnu konferenciju “Turizam u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru” od 23. do 27. maja. U Organizacionom odboru konferencije su direktor ove škole, doktor geografskih nauka Obren Gnjato sa saradnicima, profesorima ove škole i Univerziteta u Banjaluci, kao i Miroljub Milinčić, direktor Centra ruskog geografskog društva u Srbiji. Oni su i članovi Naučnog odbora konferencije, zajedno sa još šest ruskih i naučnim radnicima iz Poljska, Turske, Srbije i Crne Gore.

“Nama su se obratili studenti koji su studirali na ovoj visokoškolskoj ustanovi, koji tvrde da nisu bili upoznati da ona nema validnu akreditaciju i da ne mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje, jer im se ne priznaje diploma. Upoznali smo ih sa činjenicom da prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu izdavati diplome, te i da će shodno članu 54 tog zakona nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove. Takođe, da je i po Zakonu o visokom obrazovanju RS u članu 40 precizirano da javne isprave mogu izdavati samo akreditovane visokoškolske ustanove”, kažu u neformalnoj grupi studenata i drugih zainteresovanih za uređeno visoko obrazovanje u RS “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”, koji namjeravaju da odgovore o radu i djelovanju trebinjske Visoke škole potraže od nadležnog Ministarstva za naučno tešnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje RS i nadležnih agencija za visoko obrazovanje RS i BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *