Višković potvrdio da Vlada favorizuje kinesku kompaniju

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija Politika
1 minuta čitanja
Foto: Vlada RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković priznao je danas da Vlada Srpske favorizuje Kinesku korporaciju za puteve i mostove (CRBC) kao potencijalnog izvođača za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan Polje vrijednog oko 100 miliona evra.

Radovan Višković sa Kinezima
Foto: Vlada RSra

Izvor: Capital

Višković je prije desetak dana sa predstavnicima CRBC-a potpisao Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje vrijedan oko 100 miliona evra, a danas je potvrdio da taj Memorandum znači da će kineska korporacija biti u prednosti prilikom izbora izvođača radova.

“Memorandum podrazumijeva da će CRBC da obezbijedi finansiranje, a na osnovu javnog poziva biće izabran izvođač. Kada imate obezbijeđeno finansiranje imate i prednost u samoj javnoj nabavci”, rekao je Višković.

Ako imate novac, precizirao je premijer Srpske, imate prednost u odnosu na neke druge.

Na konkretno pitanje da li to znači da je Memorandumom favorizovana Kineska korporacija za puteve i mostove na budućem javnoom konkursu za izbor izvođača radova, Višković je odgovorio: „Na neki način jeste“.

Premijer je ovim indirektno priznao i da RS krši Zakon o javnim nabavkama te da će raspisivanje tendera za ovaj posao biti samo formalnost, s obzirom na to da Kinezi već imaju prednost.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *