Većina odbornika bila uzdržana – vatrogascima onemogućili obraćanje na Skupštini

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Vatrogasci Miodrag Ćaćić i Srđan Šušić namjeravali su danas da se obrate trebinjskim odbornicima i upoznaju ih sa dešavanjima u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici (TVJ) Trebinje, ali većina odbornika je bila uzdržana prilikom glasanja, tako da vatrogasci nisu dobili priliku da na Skupštini iznesu svoje probleme. 

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak obrazložio je da predstavnici sindikata, što Šušić i Ćaćić jesu, mogu, na zahtjev i uz saglasnost Skupštine, davati mišljenja iz njihove nadležnosti. Međutim, 15 odbornika je bilo uzdržano, dok ih je pet opozicionih glasalo za, što je značilo da Šušić i Ćaćić nemaju dozvolu da se obrate odbornicima u okviru tačke Prijedlog odluke o planu utroška sredstava Grada Trebinja prikupljenih po osnovu zaštite od požara.

Ko su alkoholičari?

Vatrogasci se nisu obratili odbornicima, ali jesu novinarima. Oni ne odustaju, a kako se danas moglo čuti na skupštini, ne odustaje ni Mirko Ćurić koji poručuje da se funkcija gradonačelnika mora poštovati i da on ima pravo da premješta koga hoće i gdje god hoće. 

Argument vatrogasca Miodraga Ćaćića, koji je sa još osam kolega tužio Grad Trebinje zbog toga što je gradonačelnik izignorisao kolektivni ugovor i nije im uračunao povećanje plate koje im pripada na osnovu Akta o procjeni rizika, jeste da je premještajem na novo radno mjesto degradiran i da je u njegovom slučaju u pitanju klasičan mobing.

Između redova se danas moglo čuti i to da je među vatrogascima javašluk, da neki od njih nisu fizički spremni da odgovore izazovima te da na radnim zadacima znaju popiti i koju čašu alkohola.

Priču o alkoholisanim vatrogascima na današnjoj sjednici Skupštine javno je ispričao i gradonačelnik Mirko Ćurić. Budući da je rekao kako su vatrogasci u alkoholisanom stanju zvali komandira Zdravka Kašikovića, vatrogasac Miodrag Ćaćić zatražio je od gradonačelnika da precizira ko je od vatrogasaca alkoholičar te zašto etiketira više njih. 

“Molim da se jasno izjasni ko je alkoholičar, imenom i prezimenom. Po njegovom nalogu su vršena alko-testiranja i imam ovdje jedan od testova gdje je utvrđeno da je kod cijele smjene bilo 0,0 promila alkohola u krvi”, rekao je Ćaćić novinarima.

Ranije smo pisali da je Ćaćić trenutno jedini vatrogasac koji je premješten na novo radno mjesto, u novoosnovanu Civilnu zaštitu te da mu je plata manja za oko 500 maraka. On je novinarima danas pokazao rješenje o premještaju koje je najprije dobio i još jedan njegov kolega, da bi mu nakon 24 časa i nakon dogovora sa gradonačelnikom, to rješenje bilo poništeno.

“Zašto nije poništeno i moje rješenje”, zapitao je Ćaćić i naveo da u TVJ postoji vozač, čije ime nije želio da spominje, koji je godinama na bolovanju,  pa mu, kako kaže, nije jasno zašto neko ne pokrene to pitanje.

“Pitam ja gradonačelnika kako vatrogasac kome je opština platila vozački ispit zbog nedostatka vozača, nakon položenog vozačkog radi u jednoj prevozničkoj firmi i već četiri godine vuče bolovanje u TVJ”, rekao je Ćaćić.

Zbog čega je premjestio Ćaćića i da li je i šta nudio drugim vatrogascima u zamjenu za povlačenje tužbe protiv Grada nismo uspjeli da saznamo od gradonačelnika Ćurića, jer na naša pitanja na današnjoj konferenciji nije želio da odgovra. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *