Veći računi za struju mogući od aprila

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Poskupljenja struje zasad nema, ali se na proljeće očekuje pokretanje novog tarifnog postupka, pa bi i domaćinstva mogla dobijati nešto uvećane račune, ali i subvencije za one kategorije koje ispunjavaju uslove, naveli su iz “Elektroprivrede RS”.

ers

Izvor: Nezavisne

U “Elektroprivredi RS” s početkom aprila najavljuju pokretanje postupka za izmjenu tarifnog postupka, jer je, kako objašnjavaju, proizvodnja električne energije značajno poskupjela zbog započetih procesa revitalizacije objekata, poput započetog procesa odsumporavanja sistema dimnih gasova RiTe Ugljevik, zbog gubitaka sredstava električne energije na cijelom sistemu, kao i zbog nove otkrivke koja treba da se radi u naredne dvije godine u Ugljeviku.

O tome koliko bi s proljeća mogli biti veći računi u “Elektroprivredi RS” ne govore još ništa, jer će tek biti analizirani zahtjevi zavisnih preduzeća, nakon čega će biti podnesen zahtjev Regulatornoj komisiji.

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović kaže da se formira pravilnik o energetski zaštićenom kupcu, prema kome Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite s Ministarstvom energetike i samom “Elektroprivredom” donosi odluke o subvencijama određenim kategorijama potrošača.

“Taj sistem zaštite potrošača će se odnositi na to da će nadležne socijalne ustanove u lokalnim zajednicama, shodno pravilniku koji donesu Vlada RS i nadležna ministarstva, formirati spiskove ljudi koji će moći imati subvencije u kilovat-satima potrošene električne energije na mjesečnom nivou, a taj pravilnik se užurbano radi”, kazao je Petrović.

On napominje da će socijalne kategorije već od 1. aprila imati ovakve mjesečne olakšice, a u toj kategoriji bi, kako se tvrdi, trebalo da da budu penzioneri s najnižim primanjima, kao i kategorije koje koriste socijalna davanja, tuđu njegu i pomoć te materinski dodatak, kao i višečlane porodice.

Sve će se precizno izdefinisati ko može da učestvuje u ovim subvencijama i s koliko kilovat-sati mjesečno, što je važna strategija Vlade RS da se pristupi pomoći onim kategorijama koje imaju potrebu za tim, a one kategorije s većim primanjima mogu da plate kilovat-sat skuplje od ovih koji treba da budu zaštićeni energetski kupci”, rekao je Petrović

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *