Vatrogasac protiv Grada Trebinja: Gradonačelnik Ćurić može biti saslušan kao parnična stranka

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Pred trebinjskim Osnovnim sudom danas je nastavljeno ročište po tužbi vatrogasca Slaviše Solda protiv Grada Trebinja, radi poništenja rješenja o premještaju na novo radno mjesto i isplati dijela umanjene plate. 

Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Naime, Soldo je jedan od vatrogasaca koji je tužio Grad Trebinje zbog premještaja iz Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Trebinje u Odsjek civilne zaštite, koji je formiran u okviru gradskog Odjeljenja za opštu upravu, o čemu je “Direkt” već pisao. 

Prema tužbenom zahtjevu, od Grada se traži da Solda vrati na radno mjesto “vatrogasac” u Teritorijalno vatrogasno-spasilačku jedinicu Trebinje, ili na drugo odgovarajuće radno mjesto, te da mu isplati razliku između plate na radnom mjestu “operater za sprovođenje mjera i zadataka civilne zaštite” i plate koju je trebalo da ostvari kao vatrogasac. 

Na današnjem ročištu sudinica Jovana Mijatović usvojila je prigovor tuženog i odobrila da gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić bude saslušan samo u svojstvu zakonskog zastupnika tuženog Grada Trebinja, odnosno parnične stranke, a ne u svojstvu svjedoka, kako je to na pripremnom ročištu tražio pravni zastupnik tužioca u ovom postupku Din Tešić. 

Advokat Tešić je predložio izvođenje dokaza na osnovu navoda tuženog Grada Trebinja. Među tim dokazima su tužbe trojice vatrogasaca protiv Grada Trebinja, ali sudinica Mijatović je rekla da Sud neće dozvoliti provođenje ovih dokaza, jer će iste osobe biti pozvane kao svjedoci i tada se mogu izjasniti na sve okolnosti. 

Sud će dozvoliti i provođenje dokaza uvida u transkripte skupštinskog zasjedanja, koje je predložio tužilac. Takođe, sud je prihvatio i prijedlog za saslušanje trojice svjedoka, koje je ranije predložio i tuženi Grad Trebinje, a koji su zaposleni u Odsjeku za civilnu zaštitu. Argument tužioca je da su oni samo fiktivno zaposleni u Civilnoj zaštita, a da u suštini obavljaju posao vatrogasaca. Sudinica je kao dokaz odobrila i uvid u knjigu vatrogasnih intervencija za 2023. godinu. 

Punomoćnik tuženog Grada Trebinja Radinko Savić rekao je da je sve danas priložene dokaze tužilac mogao predati uz tužbu ili na prošlom pripremnom ročištu te da ostaje pri ranijem odgovoru na tužbu kao i kod ranije izvedenih dokaza. 

Glavna rasprava će biti održana u dva termina zbog velikog broja svjedoka kao i obimnih materijalni dokaza. 

Ročište će biti nastavljeno 16. oktobra, kada bi trebalo da bude saslušano više svjedoka kao i parnična stranka, što je u ovom slučaju i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *