NA RADOST SVIH GAČANA:
Uz pomoć sredstava Evropske unije SŠC “Pero Slijepčević” od jeseni u novom ruhu

Autor: Miloš Vasiljević Direkt priče
4 minuta čitanja
SŠC "Pero Slijepčević" Gacko, Foto: Direkt

Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ iz Gacka od jeseni biće u potpunosti u novom ruhu, zahvaljujući sredstvima Evropske unije radi se fasada, pa će objekat u kojem su se školovali svjetski uspješni stručnjaci zasijati u punom sjaju.

Srednjoškolski centar "Pero Slijepčević" Gacko
SŠC “Pero Slijepčević” Gacko, Foto: Direkt

Gimnazija, kako u ovom malom hercegovačkom mjestu vole da kažu žitelji ima tradiciju dužu od vijeka, a u dotrajalnom objektu nastava se odvija više od šest decenija pa je bilo krajnje vrijeme da se uradi potpuna rekonstrukcija vanjskog dijela.

Uz finansijsku podršku EU realizuje se projekat povećanja energetske efikasnosti, na radost uprave, profesora ali i samih đaka. Direktor škole Aleksandar Saša Purović istakao je za „Direkt“ da je ovaj projekat započet u novembaru 2023. a završetak je planiran za septembar 2024. godine, odnosno prije početka nove školske godine.

„Ovo je projekat rekonstrukcije 50 stručnih – tehničkih školu u BiH koji finansira Evropska unija, tu smo smo i mi, a aplicirali smo još 2019. godine. Ljudi su bili kod nas, da imaju uvid u stvarno stanje, snimili su objekat i pitali šta je hitno. Po mom mišljenju bila je hitna fasada jer je objekat u lošem stanju bio i kada su vidjeli stanje inženjeri da snime potrebne radove da ukoliko se zamijene prozori na sjevernoj strani pošto su gubici bili veliki. Kada su zamijenjeni prozori  bilo je za trećinu toplije, tako da se već vidi efekat“, rekao je Purović dodavši da EU bira podizvođače i nadzor.

Aleksandar Purović
Direktor Purović, Foto: Direkt

Kako ističe Purović, stolarija je  već na sjevernoj strani zamijenjena i postavljena, a sada slijedi ugradnja termoizolacione fasade.

„Radi se o mineralnoj vuni debljine 10 centimetara i završnim slojevima koje je odredila struka šta sve treba na nadmorskoj visini od gotovo hiljadu metara da bi se objekat utoplio. Sa južne strane stolarija je bila nešto bolja i glavni gubici su bili oko prozora tako da ta stolarija nije preporučeno u ovom momentu da se mijenja, tako da ostaje postojeća. Kada se fasada uraditi i da će to nešto što ima cirkulacije vazduha sa juga biti tim „špaletama“ riješeno “, istakao je Purović dodavši da je ovo veliki projekat a koliko će sve koštati biće poznato nakon svih radova, kako vanjskih tako i unutrašnjih.

Energenti

Poboljšaće se uslovi što će biti velika komparativna prednost u odnosu na prethodni period, a uštedjeće se i energenti, a ova respektabilna srednjoškolska ustanova zaslužuju moderniji izgled.

„ Prošla zima bila je dosta blaža nego zime u Gacku, ali lani smo nabavili smo, poslije zamjene prozora dva kamiona manje nego inače, a osim povoljnije zime, to pripisujemo i zamjeni prozora. Škola će biti u jeseni u novom ruhu, kako estetski, tako i biće ljepše raditi“, rekao je Purović dodavši da će tokom ljeta biti jođ radova unutar objekta.

Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“
Radovi na fasadi

Sve manje đaka

Prema njegovim riječima, odliv stanovništva nije zaobišao ni Gacko, pa je tako i broj đaka iz godine u godinu sve manji.

„ Posljednjih deset godina možda je kod nas taj odliv đaka i stanovništva najuočljivi, jer se broj đaka prepolovilo i više. Trenutno u SŠC imamo 276 učenika, a ako samo uzmemo 2008/09 godinu da smo imali blizu 600 đaka, podaci su alarmantni“, rekao je Purović

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *