Uz drogu spaljeno i poverenje

Autor: admin Aktuelno Komentar Naše mišljenje
4 minuta čitanja
Ilustracija

Incident sa pronađenom drogom nakon spaljivanja u kotlu RiTE Gacko dodatno je poljuljao poverenje građana u institucije i učvrstio ih u spoznaji da žive u kriminalizovanoj državi u kojoj se ministarstva koriste za lične i stranačke obračune.

Ilustracija

Vest koju je plasirao ATV, a potom preneli skoro svi mediji, da su nakon spaljivanja 700 kg droge, vrednosti sedam miliona maraka, pronađene tri kese preostalih narkotika, uznemirila je širu javnost.

Sa zebnjom se komentarisala mogućnost da su službenici SIPA-e, umesto da spale narkotike, odvojili iste sa namerom da ih unovče na tržištu. Podrgrejane su i sumnje da to nije prvi put.

Sa druge strane, spekulisalo se i da je vest potekla iz MUP-a RS kako bi pažnju javnosti skrenuli sa problema u svojim redovima. Kredibilitet im je poslednjih nedelja dodatno poljuljao ministar bezbednosti Dragan Mektić izjavom da su najviši policijski zvaničnici upleteni u trgovinu narkoticima.

Dragan Lukač, ministar MUP-a RS je sa ozbiljnošću potvrdio da je droga pronađena (nije demantovao iako je znao da se radi o neznatnim količinama) i da su obavestili Okružno javno tužilaštvo u Trebinju “kako bi se preduzele sve mere, utvrdila odgovornost i rasvetlio ovaj incident”.

U međuvremenu su se tri kese droge istopile na 340 grama skanka i kokaina, što je potvrđeno iz PU Trebinje i Okružnog tužilaštva, što je celokupnoj priči dalo groteskne obrise.

Potom se oglasilo Ministarstvo bezbednosti BiH koje je optužilo MUP RS da montira slučaj sa namerom da ih medijski kompromituje.

Dok prepucavanje saopštenjima traje, javnost i dalje čeka odgovore na niz logičnih pitanja.

Da li je moguće da je neko slučajno primetio tri kesice od po sto grama u gomili smeća koja se, po pravilu, nalazi oko kontejnera (u tom smislu ni kontejner u krugu RiTE nije izuzetak)?

Da li je isključena mogućnost da je neko ko je obavestio PS Gacko (PU Trebinje?) možda i ostavio/podmetnuo narkotike?

Ko je plasirao dezinformaciju da se radi o tri kese narkotika (što u svesti prosečnog građanina iznosi barem 20-ak kg) i sa kojim ciljem?

Da li se ATV koristi za plasiranje lažnih vesti i fabrikovanje kriznih situacija i od strane koga? S obzirom na vlasničku strukturu, pitanje je logično.

S obzirom na izvor na koji se pomenuti medij poziva, da li se zvaničnici, umesto da štite kredibilitet institucija na čijem su čelu time što će govoriti istinu i ništa drugo osim nje, upuštaju u spinovanje javnosti?

Da li će za to snositi odgovornost?

Mada još čekamo na epilog, sa izvesnošću možemo da kažemo da su u ovoj tužnoj priči najveći gubitnici građani čije je poverenje u institucije još jednom stavljeno na ozbiljan ispit.

Ukoliko se ova “afera” ne rasvetli do tančina, bar će imati potvrdu da plaćaju institucije koje ne funkcionišu i finansiraju državu koja ne postoji. A šta će sa tim saznanjem, zavisi od njih. Ne mogu da kažu da nisu bili obavešteni.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *