Uvređeni štrajk napustio Gacko

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
Zbor radnika RiTE Gacko

Štrajk koji to nije, kratka je definicija onoga što se dešavalo danas u RiTE Gacko. Kao što su najavili predstavnici sinikata ovog preduzeća, u pola 10 je otpočeo zbor radnika koji je trajao 20-ak minuta, taman da predsednik sindikata Željko Tepavčević pročita zahteve i pismo podrške, pa da se svi vrate na posao.

Zbor radnika RiTE Gacko

Između redova je javnost mogla da shvati da će ozbiljnije prionuti na štrajk kad im se u ponedeljak pridruže zaposleni u RiTE Ugljevik. Ukoliko se do tada ne dogovore sa menadžmentom ERS.

A zahtevi su minimalni imajući u vidu da je na tržištu cena osnovnog proizvoda ove firme, što će reći struje, povećana nekoliko puta. Oni ne traže da im se plata poveća 200% nego tek 10% što je, realno gledajući, inflacija već anulirala.

No, i tako skromne zahteve menadžment Elektroprivrede je prošle nedelje odbacio rekavši da će analizirati stanje i doneti isto rešenje za sva zavisna preduzeća.

Sindikat RiTE Ugljevik je najavio da će i oni početi štrajk za šest dana, pa bi onda sve moglo da dobije neki ozbiljniji ton.

Do tada, sadašnji (a kako stvari stoje i budući) ministar rudarstva Petar Đokić je rekao da menadžment ERS mora rešiti ovaj problem.

Radnici RiTE Gacko uglavnom stoje po strani svesni da ih sindikat koristi za neke svoje ciljeve budući da su se i do sada više puta osećali izigrano i zloupotrebljeno.

Iz njihovih komentara saznajemo da je u ovom preduzeću problem daleko ozbiljniji od pukog povećanja plata. Da postoje zaposleni koji ne dolaze na posao, oni koji ne rade ništa, da se unapređuju oni sa kupljenim diplomama, da je proizvodnja već na izdisaju, a firma koju takvi stručnjaci vode pred kolapsom.

Štrajk je, kad je video šta su mu uradili, ko ga vodi, ko se njime kiti i na njega se poziva, uvređeno napustio Gacko:

Vekovi su trebali da od sebe napravim ime pred kojim su poslodavci drhtali, a radnici se za njega borili, da bi me u Gacku potpuno pokvarili, obezvredili i sveli na ništa”.

Poslednja nepotvrđena informacija je da je novi sastanak Sindikata sa menadžmentom ERS zakazan za petak.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *