Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Foto: N.N. | Usvojen zakon o sprečavanju pranja novca, BiH izbjegla sivu listu Monevala

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finasniranja terorističkih aktivnosti uz zaključak da sekretari oba doma Parlamentarne skupštine BiH isprave tehničke greške koje je između ostalih uočio i Zakonodavno pravni sektor.

zakon
Foto: N.N. | Usvojen zakon o sprečavanju pranja novca, BiH izbjegla sivu listu Monevala

Piše: Uroš Vukić/Nezavisne novine

Ovaj zakon, jedan je od tri koji je neophodno usvojiti kako bi EU odlučila o početku pregovora BiH sa EU. Još ranije, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ovaj zakon koji je kako mnogi navode neophodan kako se BiH ne bi našla na sivoj listi Maneyvala. Kasnije, ovaj zakon došao je i pred Dom naroda, međutim tu je srušena hitna procedura ovog Zakona, međutim Kolegijum Doma naroda danas se usaglasio i podržana je hitna procedura.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u ovome je vidio kako je rekao jedan sklad, neophodan za evropski put BiH. Ipak, osvrnuo se i na medije, apelujući da se stvori atmosfera neophoda kako bi se izvršile sve obaveze na putu u EU.

Safet Softić, delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je s druge strane da ostaje gorak okus zbog situacije u koju je doveden Dom.

“Ovu sjednicu inicira Klub koji je opozicioni u ovom Domu, kako bi potakao većinu da BiH izbjegne nešto što je problem, a to je siva lista Maneyvala. Ne mogu se oteti dojmu da ovoliki prazan hod u funkcionisanju parlamentarne većine. U čemu je razlika između ove sjednice i prošle sjednice na kojoj se nije glasalo za ova Zakon”, rekao je Softić.

Delegati SNSD-a u Domu naroda istakli su da su dobili zeleno svjetlo institucija Republike Srpske i da Zakon neće povrijediti prava Republike Srpske i Federacije BiH te da Republika Srpska nije bila nikada protiv evropskog puta. Istakli su da ostaje žal što u BiH nemaju partnere sa kojima bi radili brže na evropskom putu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *