Ustavni sud BiH: Srbija i RS ne mogu graditi hidroelektrane bez saglasnosti BiH

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
2 minuta čitanja
Postavljanje kamena temeljca za HE Buk Bijela

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je osporio odluku kojom su vlade Srbije i bh. entiteta Republika Srpska dogovorile gradnju novih hidroelektrana na Drini ne tražeći za to saglasnost tijela vlasti Bosne i Hercegovine kao države.

Postavljanje kamena temeljca za HE Buk Bijela

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio kako se ovakva vrsta ugovora ne može zaključiti bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, na čijoj bi se teritoriji trebali izvoditi radovi, odnosno kako Vlada RS-a nije mogla dati koncesiju za to bez mišljenja Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

Kamen-temeljac za novu hidroelektranu kod Foče na Drini sredinom maja položili su predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić i RS-a Radovan Višković, a tada su najavili kako će zajednički biti izgrađene još dvije hidroelektrane na istoj rijeci.

Projekat osporili i iz Crne Gore

Višković je tada tvrdio kako Bosna i Hercegovina kao država nema nikakvih ovlasti nad ovakvim projektima, jer se oni realizuju na teritoriji koja je “u sastavu RS-a”.

Ana Brnabić je kazala kako su pravni stručnjaci Vlade Srbije “sva dobro analizirali i utvrdili kako u dogovoru Beograda i Banje Luke nema ničega nezakonitog”.

Uz prigovore sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini, projekt su osporili i iz Crne Gore, jer bi gradnja hidroelektrana mogla uticati na okolinu i ugroziti kanjon rijeke Tare, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostavio je rok od tri mjeseca Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine da riješi sporna pitanja između države Bosne i Hercegovine i entiteta RS nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *