Uprkos odluci Suda BiH, CIK ponovo priznao sporni glasački listić za PDP

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Centralna izborna komisija, većinom glasova, ponovo je priznala sporni glasački listić za listu PDP za Dom naroda BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku CIK.

Piše: Slobodan Popadić/Srpska.info

Ovo znači da peti srpski delegat u Domu naroda BiH i dalje nije potvrđen, jer liste SNSD i PDP ponovo imaju isti broj glasova. Ići će se na žrijebanje, pod uslovom da se SNSD ponovo ne obrati Sudu BiH.

Članica CIK Irena Hadžiabdić upozorila je da ovakvu odluku ne može priznati.

– Mi smo danas trebali donijeti odluku u skladu sa odlukom Narodne skupštine i u skladu sa izvještajem Komisije za izbor i imenovanja NSRS. Ovo meni danas izgleda da sa istovjetnim stavovima koje je Sud BiH već cijenio, Sudu vraćamo predmet na ponovni postupak. A trebalo bi biti obrnuto – rekla je Hadžiabdićeva.

Član CIK Vlado Rogić je rekao da dolaze do kritične tačke za CIK, a to je hoće li ova institucija poštovati odluke Suda BiH ili neće.

– Kada to koriste stranka, pa se ne slažu sa pojedinim sudskim odlukama, to mogu razumjeti. Ali ako CIK ne poštuje odluke suda, onda to za ovu instituciju postaje vrlo opasno. Postoji žalosna namjera CIK da ne poštuje uputstva Suda BiH jer u našoj odluci piše „ako bi se prihvatio stav Suda, derogirale bi se odredbe Izbornog zakona BiH“ – rekao je Rogić.

S druge strane, član CIK Ahmet Šantić branio je novu-staru odluku CIK.

– Ono što se osporava u odluci Suda jeste ovlaštenje i nadležnost CIK da utvrđuje validnost glasačkog listića. U tom smislu ću spomenuti raniju praksu CIK iz 2010. kada je CIK naredila ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH iz RS na redovnim biračkim mjestima, u kom postupku će se utvrditi kako su važeći glasački listići proglašeni za nevažeće – govorio je Šantić.

Željko Bakalar je na sjednici rekao da se slaže sa Hadžiabdićevom i sa Rogićem.

– Kada nam Sud vrati na novo odlučivanje, treba da postupimo po odluci Suda. Po stavu Suda BiH neprihvatljiv je raniji zaključak CIK kojom je utvrđeno da je važeći listić onaj koga je Komisija za izbor i imenovanje NSRS proglasila nevažećim i da lista PDP ima 12 glasova – upozorio je Bakalar.

Podsjećamo, SNSD ima tri sigurna od pet srpskih delegata – Sredoju Novića, Nikolu Špirića i Radovana Kovačevića. Opoziciona SDS jednog – Želimira Neškovića. Peti delegat je postao problem kada je CIK priznala sporni listić za PDP iz Narodne skupštine za važeći, čime su SNSD i PDP bili izjednačeni po broju glasova poslanika, pa je petog delegata trebalo odlučiti izvlačenjem imena iz kuglica u bubnju: Snježana Novaković Bursać (SNSD) ili Nenad Vuković (PDP).

Međutim, Sud BiH je uvažio žalbu SNSD i naredio CIK da ponovo odluči o ovom slučaju. Njihovu novu odluku upravo smo saznali, a  zanimljivo je da su je dan ranije najavili neki mediji u Sarajevu.

Snježana Novaković Bursać pred početak sjednice je upozorila da je „sećija očigledno odlučila, a telali joj se dali na posao“.

– Ostaje koji minut da se vidi da li su i do koje mjere “stručnjaci” iz CIK  spremni da krše pravni sistem i sami sebe laganim korakom odvedu na drugu stranu zakona i u neke druge ustanove (čitaj KPZ Tunjice, Foča…) Pokušali da slome odluku Narodne Skupštine Republike Srpske i još da se ogluše o odluku Suda BiH pa da se vidi što, ni u teoriji a ni u praksi, do sada viđeno nije – napisala je na Tviteru.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *