Upozorenje građanima BiH: Ovo su najčešći načini online prevara i krađa

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
FOTO: pixabay

U posljednje vrijeme na području Bosne i Hercegovine bilježi se porast online prevara i napada na bankovne račune, a najčešći načini prevare su nagradne igre i humanitarne akcije zbog čega iz Udruženja banaka BiH građane pozivaju na dodatni oprez.

kreditna kartica
FOTO: pixabay

Izvor: Fena

– Prema našim saznanjima, online prevare imaju trend rasta o čemu svjedoče brojne kampanje poput pokušaja prevare – OLX, BH Pošta i slično, gdje su iste usmjerene na prikupljanje podataka o kartičnim podacima (CHD) na strani klijenata – ocijenili su u razgovoru za Fenu iz Udruženja banaka BiH.

Pandemija covida-19 doprinijela je povećanju online transakcija. Okončanjem pandemije taj je trend nastavio s rastom, a samim tim rasle su i online prevare koje se najčešće ogledaju u lažnom predstavljanu stvarnih postojećih trgovaca s ciljem prikupljana/krađe bankovnih podataka građana, dodaju iz Udruženja.

Najčešće je to slučaj kada klijenti dostave svoje kartične podatke

– U slučaju prevare, klijenti kontaktiraju banke i po našim saznanjima radi se o nekoliko klijenata, mjereno u kraćem vremenskom intervalu, koji su izvršili prijavu banci – napominju iz Udruženja banaka BiH.

Kako kažu, najčešće je to slučaj kada klijenti dostave svoje kartične podatke (broj kartice, datum istekla, CVV broj) trećim stranama tj. da su sami klijenti žrtve hakerske prevare.

Najučestaliji način napada od strane hakera je, nadalje upozoravaju, korištenje tehnika socijalnog inžinjeringa (nagradne igre, humanitarne akcije, prodaja na olxu i slično), phishing, smishing, CEO prevare i slično.

Budući da je online kupovina postala sve zastupljenija u današnjem načinu života, to su i učestalije prevare putem online kupovine i to na stranicama koje nisu kvalificirane kao sigurne.

Zbog toga iz Udruženja savjetuju građane da kupuju od kvalificiranih i provjerenih online trgovaca te da ne nasjedaju na poznate prodajne trikove visokih rabata.

Uz to, jedan od mehanizama potvrde validnosti trgovca je upotreba 3D secure sigurnosnog standarda, gdje trgovac na svojoj strani upotrebom ovog mehanizma dokazuje svoju validnost.

Banke nikada neće potraživati podatke preko kanala komunikacije

Također, banke konstantno upozoravaju građane da nikada neće potraživati njihove podatke preko kanala komunikacije (pozivom, SMS-om ili web-linkom) te obavještavaju klijente o sigurnom načinu korištenja kartica i osobnih podataka.

Upitani tko je najčešće na udaru takvih prevara, iz Udruženja odgovaraju kako su napadi obično usmjereni na osobe s niskom razinom svijesti o važnosti cyber sigurnosti u online prostoru.

U slučaju hakerskog napada građani najprije trebaju kontaktirati banku da se izvrši blokada kartice za koju sumnjaju da su kompromitirana hakerskim napadom.

Bankarski sektor u BiH u zaštiti od cyber napada i prevara primjenjuje identične standarde i metodologije zaštite koje primjenjuju banke u Europskoj uniji, poručuju iz Udruženja banaka BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *