Umjesto odgovora na pitanje, Bolnica Trebinje brani se saopštenjem

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Nedeljko Lambeta (FOTO: Radio Trebinje)

Umjesto da zabrinutoj javnosti ponudi odgovore na brojna važna pitanja koja su ostala otvorena nakon što je otkriveno da je Bolnica Trebinje kao lijek koristila industrijski umjesto medicinskog kiseonika, u ovoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi odlučili su da se oglase saopštenjem na Fejsbuk stranici. Saopštenje naslovljeno sa “Kiseonik spasio hiljade ljudskih života, ali nekome ni to nije dovoljno” za cilj, očigledno, ima da odgovornost, koja u ovom slučaju u potpunosti leži na menadžmentu Bolnice Trebinje, prebaci na one koji su otkrili priču o malverzacijama sa kiseonikom, odnosno na građane koji traže odgovore. 

U najmanju ruku je neozbiljno, pa i sramno, to što menadžment Bolnice Trebinje, na čelu sa direktorom Nedeljkom Lambetom, bez imalo zadrške optužuje medije za “širenje laži, straha i panike među građanima Trebinja i cijele RS”, a pritom postoje nepobitni dokazi da je ova JZU koristila industrijski umjesto medicinskog kiseonika. Menadžment Bolnice u saopštenju nije ponudio odgovor zbog čega su nastavili da daju industrijski kiseonik pacijentima kada u nalazu inspektorata jasno stoji da se “korištenjem industrijskog umjesto medicinskog kiseonika ugrožava zdravlje stanovništva”. Naprotiv, ustvrdili su kako kiseonik koji koriste “nije štetan po zdravlje te pacijenti nemaju razloga za strah”. Menadžment nije objasnio ni da li je kiseonik plaćan po cijeni medicinskog, niti da li je sinoć, oko 20 časova, kompanija “Milojević Gilje-gas” dovezla novu isporuku kiseonika za Bolnicu Trebinje. 

Saopštenje Bolnice Trebinje, čiji je potpisnik nepoznat, prenosimo u cjelosti:

“Svrha terapije kiseonikom, odnosno oksigenoterapije, je popravljanje stanja, ali i omogućavanje organizmu da premosti fazu AKUTNE OPASNOSTI po život. Jer manjak kiseonika dovodi do oštećenja svih ćelija, organa, organskih sistema, što se ne dešava u svim organima istom brzinom.

Ćelije mozga su najosjetljivije na nedostatak kiseonika, te bez njega odumiru za nekoliko minuta.

Kiseoničnu terapiju je NEOPHODNO koristiti kod ljudi sa upalom pluća koja je posljedica Kovida-19. Kiseoničkom terapijom pacijent preko maske udiše čist kiseonik, dok kod pacijenata na respiratoru pomaže ili POTPUNO ZAMJENJUJE disajnu funkciju.

Zahvaljujući vanrednim naporima svih ustanova i resornih institucija u Republici Srpskoj sva logistika, oko nabavke kiseonika, je organizovana tako da sve zdravstvene ustanove na vrijeme budu snabdjevene potrebnim, sertifikovanim količinama kiseonika, koje su u ovom trenutku prijeko potrebne.

Kiseonik koji se koristi u svim zdravstvenim ustanovama u RS, pa tako i u JZU Bolnica Trebinje, nije štetan po zdravlje, u skladu je sa svim potrebnim propisima, a isti se upotrebljava u svim bolnicama, kako u regionu tako i u cijeloj Evropi, te pacijenti i zabrinuta rodbina nemaju razloga za strah.

Nije vrijeme za neistinite tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona, stvaranje kojekakvih afera, širenje laži, straha i panike među građanima Trebinja i cijele Republike Srpske.

Nije vrijeme da odmažemo našim ljekarima i medicinskom osoblju koji podnose ogromnu žrtvu spasavajući brojne živote, a kiseonik igra ogromnu ulogu u tome jer samo danas je 41 pacijenat na kiseoničnoj podršci, te bez njega ne bi uspjeli da prežive.

A od početka pandemije virusa Kovid-19 u našoj Ustanovi, zahvaljujući upotrebi kiseonika, je uspješno izliječeno na stotine naših sugrađana, koji su danas živi i zdravi zajedno sa svojim porodicama.

Do kraja tekuće sedmice očekujemo dolazak laboratorije za ispitivanje kvalitete kiseonika, koji je neupitan iza čega odgovorno stojimo.

Vrijeme je da steknemo kolektivnu svijest o značaju zaštite protiv virusa Kovid-19 i  imunizaciji kao najvećem dostignuću čovječanstva i jedinom oružju u borbi protiv virusa, a da politička previranja i obračun između dobavljača i proizvođača kiseonika ostavimo po strani.”

Naš portal danima pokušava da stupi u kontakt sa direktorom Lambetom, ali on ne odgovara na naše pozive.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *