Umbrella i BH novinari osudili uvrede načelnika Šipova novinarki i uredniku CAPITAL-a

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Milan Kovač (Foto: Srna)

Nakon salvi uvreda načelnika opštine Šipovo Milana Kovača koji se neprimjernim rječnikom u telefonskom razgovoru obraćao novinarki portala CAPITAL Bojani Ninkovića ne štedjevši pritom ni njenog urednika Sinišu Vukelića novinarska zajednica stala je u njihovu odbranu te još jednom dala do znanja da niko nema pravo da ih napada.

Milan Kovač iz Šipova
Milan Kovač (Foto: Srna)

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija, među kojima je i naš portal, smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova i člana SNSD –a Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, glavnom i odgovornom uredniku portala CAPITAL.

U Udruženju su podsjetili da je novinarka Ninković pozvala Kovača i zatražila komentar u vezi sa prinudnom naplatom obveznica njegove Drvne industrije Šipovo, ali umjesto odgovora dobila je salvu najgnusnijih uvreda što postaje uobičajen odnos političkih moćnika prema novinarima.

Jasno je da nosioci javnih funkcija u BIH sve češće reaguju sa uvredama, seksističkim komentarima, neprimjerenom komunikacijom prema novinarima, odnosno novinarkama koji se samo vode novinarskim postulatima u misiji traženja odgovora i kritičkog analiziranja postupaka javnih zvaničnika u ime javnog interesa”, saopštili su iz Umbrella-e.

Dodali su da posebno zabrinjava činjenica što se bivši narodni poslanik, trenutni načelnik Šipova Milan Kovač primitivnim i vulgarnim rječnikom obratio novinarki Ninković, te sa ovim činom verbalnog nasilja ugrozio njen profesionalni i ljudski integritet, te potkopao ionako nestabilno okruženje za sigurnost medijskih profesionalca u BIH.

Postavljamo javno pitanje Kovaču, ali i svim drugim javnim zvaničnicima u BiH da li su bahatost, ponižavanje, psovke, uvrede postali zvanični model komuniciranja prema medijskim profesionalcima, te da li imaju i mrvu odgovornosti i pristojnosti prema funkciji koju obavljaju, kao i prema građanima koji ih plaćaju?”, istakli su u saopštenju.

Naglasili su da udruženje Umbrella, solidarno stoji uz tim Capital-a, te od javnih zvaničnika i političkih partija zahtijeva da ovakve i slične pokušaje ponižavanja novinar i novinarki javno osude i sankcionišu, ukoliko žele da grade demokratsko društvo u kome postoji sloboda medija i sloboda izražavanja.

Novinarka Ninković pozvala je juče Kovača, koji je inače vlasnik Drvne industrije Šipovo, kako bi dobila odgovor na pitanje zašto je došlo do prinudne naplate obveznica ovog preduzeća.

Naime, na zvaničnoj stranici Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka ove godine objavljena je obavijest u kojoj je stajalo: „Postupak prinudne naplate 8. anuiteta obveznice lokalne oznake DISV-O-A emitenta Drvna industrija Šipovo doo Šipovo, pokrenut je dana 27.03.2024.godine zbog neplaćanja u roku“.

Dva dana nakon toga na sajtu Centralnog registra objavljeno je obavještenje o obustavljanju postupka prinudne naplate jer su obaveze izmirene.

Podršku kolegama dali su i iz Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) koji su najoštrije osudili brutalne uvrede i vulgarno obraćanje načelnika Šipova novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću glavnom i odgovornom uredniku CAPITAL-a.

BH novinari i FMHL ocjenjuju neprihvatljivim postupak načelnika Kovača, koji je ne samo prekršio osnovne postulate pristojne javne komunikacije, već je pokazao na koji način ovaj javni zvaničnik koristi svoju moć i poziciju u lokalnoj vlasti prema onima koji postavljaju legitimna novinarska pitanja o poslovanju njegove privatne firme”, navedeno je u saopštenju.

Ističu da je poražavajuća činjenica i to što ovaj visoki funkcioner stranke SNSD, a nije promijenio svoj rječnik i komunikaciju sa novinarkom ni nakon što je više puta upozoren da se cijeli razgovor snima.

Kovačev primitivni postupak je i eklatantan primjer kršenja prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinarke Bojane Ninković, te u sebi ima elemente ne samo profesionalnog već i rodno zasnovanog nasilja, imanentnog muškarcima na javnim funkcijama kada nemaju niti jedan argument na istraživačka pitanja novinarki”, naglašeno je u saopštenju.

U tom kontekstu, podsjetili su na slične, brutalne uvrede načelnika Šipova kolegama portala Naratorijum i novinarki Aleni Beširević koja je pisala istraživačku priču o njegovom poslovanja u septembru 2023. godine.

Umjesto obrazloženja i uljudnog odgovora da je, dan nakon što je Centralni registar objavio navedeno obavještenje, izmirio obaveze, od Kovača stigle su uvrede.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *