Ulica u palestinskom gradu nazvana po ubijenoj novinarki Shireen Abu Akleh

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
(Foto: REUTERS/Imad Creidi/File)

Više od 100 dana nakon što je novinarka Shireen Abu Akleh ubijena u Jeninu, stotine Palestinaca i pristalica okupilo se u palestinskom gradu Ramallahu da otkriju ploču sa nazivom ulice koja od sada nosi njeno ime, javlja Anadolu Agency (AA).

(Foto: REUTERS/Imad Creidi/File)

Ulica je na putu kojim je Abu Akleh svakodnevno putovala kako bi došla na posao u ured medijske mreže Al-Jazeera u Ramallahu, odakle je izvještavala uživo o incidentima u Palestini.

Gradsko vijeće Ramallaha objavilo je novi naziv ulice u prisustvu Abu Aklehine porodice i pristalica. Abu Akleh je simbol u kolektivnom sjećanju Palestinaca jer je oni još uvijek smatraju svojim glasom.

Glasnogovornica općine Ramallah Maram Totah rekla je da su imenovanja ulica način da se oda počast onima koji su dali konačnu žrtvu u borbi za palestinsko pitanje.

“Shireen je bila izuzetan darivatelj. Ona je pronosila glas Palestinaca i nikada nije prestala pričati svijetu o zločinima počinjenim od strane okupatora nad Palestinom. Ona je imala posebno mjesto u srcima građana ovog grada. Ona je prisustvovala društvenim aktivnostima i ovo sjećanje na nju u Ramallahu je u čast njoj i svim šehidima palestinskih medija“, rekla je Totah.

Nekoliko univerziteta je uspostavilo stipendije i nagrade koje nose ime Abu Akleh, uključujući Univerzitet Birzeit, Univerzitet Al-Quds i Arapsko-američki univerzitet u Jeninu i Bejrutu.

Abu Akleh je živjela i radila u Ramallahu. Njene fotografije i murali su sveprisutni na Zapadnoj obali. Mnoge porodice su također dale imena svojoj djeci po njoj u znak sjećanja na ubijenu novinarku.

Porodica Thabet iz Rafaha u južnom pojasu Gaze nazvala je svoje kćerke bliznakinje Shireen i Jenin, nekoliko dana nakon Abu Aklehinog ubistva.

“Nedostajao nam je njen glas tokom posljednjih izraelskih napada na Gazu. Ona je bila naš snažni glas i kroz njeno izvještavanje svijet je čuo za našu kontinuiranu patnju”, rekao je otac djevojčica Mohammad.

Porodica Abu Akleh još uvijek traži pravdu zahtijevajući američku istragu za koju se nadaju da će dovesti do rasvjetljavanja njenog ubistva i kažnjavanja odgovornih.

Svijet obilježava 21. august kao Međunarodni dan sjećanja i odavanja počasti žrtvama terorizma. Uprkos globalnoj osudi terorizma, žrtve izraelske okupacije u Palestini su u kontinuiranoj borbi da se njihov glas čuje.

Za njih je Abu Akleh bila njihova nada da neće biti zaboravljeni ili zanemareni.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *