UGROŽENO FINANSIRANJE FZO RS: Za filijalu Trebinje s računa skinuti milioni uplaćeni „vlasniku“ koji im je prodao tuđi prostor (VIDEO)

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
14 minuta čitanja

Fond je dužan da plaća kiriju za prostor kojeg smo već platili, ali se u međuvremenu ispostavilo da Srđan Šućura koji nam je prodao prostor nije bio vlasnik, već firma „Plants Global Inc BiH“ koja sada od Fonda traži da plaćamo zakupninu. Tako da su nam s računa od strane suda u ranijem postupku skinuta sredstva koja su uplaćena osobi za koju se po novoj presudi ispostavilo da nije ni bio vlasnik objekta, a još apsurdnije je što nas je i firma „Plants Global“ tužila i tražila da platimo zakup prostora od 2016. do 2021.“, kaže Kusturić

Piše: Istraživački tim Valtera

Fond Zdravstvenog osiguranja (FZO) RS je u dva odvojena i sumnjiva sudska postupka ostao bez gotovo tri miliona maraka zbog malverzacija u vezi s prodajom i kupovinom poslovnog prostora FZO RS u Trebinju, čime je ozbiljno dovedeno u pitanje finansiranje zdravstvene zaštite građana u ovom entitetu.

Samo na osnovu posljednje pravosnažne presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, FZO RS isplatio je firmi Plants Global Inc BiH d.o.o. Zvornik 658.000 KM na ime navodnog nezakonitog korištenja poslovnog prostora u Trebinju, u kojem je danas smještena filijala Fonda.

U jednoj od najčudnijih pravnih saga u historiji pravosuđa, koja je obilovala prevarama, posljednju pravosnažnu presudu zbog koje je Fond ostao bez novca u avgustu prošle godine potvrdio je Okružni privredni sud u Banjaluci. Rješenjem ovog suda naložena je isplata 658.000 KM s sačuna Fonda na račun privatne firme u Zvorniku.

Foto: Rješenje o izvršenju kojim je aminovana isplata novca sa računa Fonda)

Međutim, samo dva mjeseca kasnije, nakon što je novac isplaćen, pravosnažnu sudsku presudu ukinuo je i u potpunosti izmijenio Vrhovni sud RS u revizionom postupku, no Fondu do danas nije vraćena ni marka.

PLAĆAJU KIRIJU ZA PROSTOR KOJI SU KUPILI

Posljednju presudu kojom je s računa FZO RS skinuto gotovo 700.000 maraka v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić ocjenjuje čudnom i apsurdnom.

Foto: Presuda Okružnog privrednog suda Trebinje na osnovu koje je sa računa Fonda skinuto 658.000 KM

„Dok traje dugogodišnja nepravna saga u vezi sa poslovnim prostorom Trebinje u kojem je smještena filijala Fonda, uz nis nonsensa i apsurdnih situacija, Fondu je u avgustu ponovo skinuto sa računa, ovaj put oko 658.000 maraka na ime zakupa prostora u Trebinju i drugih troškova. Prostora zbog kojeg nam je, inače, u izvršnom postupku sa računa još 2018. skinuto 1,7 miliona KM i uplaćeno ’prodavcu’ Srđanu Šućuri. Dakle, Fond se sada, najjednostavnije rečeno, nalazi u situaciji da smo dužni da plaćamo kiriju za prostor kojeg smo već platili (ne svojom voljom), ali se u međuvremenu ispostavilo da Srđan Šućura koji je Fondu prodao prostor nije ni bio vlasnik prostora, već da je to firma ’Plants Global Inc BiH’ koja sada od Fonda traži da plaćamo zakupninu. Tako da su nama sa računa od strane suda u ranijem postupku skinuta sredstva koja su uplaćena osobi za koju se po novoj presudi ispostavilo da nije ni bio vlasnik objekta. Još apsurdnije je što nas je i firma ’Plants Global’ tužila i tražila da platimo zakup prostora od 2016. do 2021. i sud je presudio u njihovu korist, tako da smo po sudskoj odluci u avgustu ove godine ukupno platili 658.000 maraka na ime zakupnine, kamata i sudskih troškova“, rekao je Kusturić.

Foto: Dejan Kusturić

Fondu nije pomoglo ni što su upozoravali sud da se sredstva ne isplaćuju, jer se radi o novcu namijenjenom za finansiranje troškova korištenja zdravstvene zaštite.

Sudski spis: Fond upozoravao sud tokom postupka da ne isplaćuju novac po posljednjoj presudi jer će ugroziti finansiranje zdravstvene zaštite u RS

Kako smo već naveli, dva mjeseca nakon isplate novca, Vrhovni sud RS je (u oktobru 2023.) usvojio reviziju i naložio da se Fondu vrati 658.000 maraka, kao i da im se plate troškovi sudskog postupka u iznosu od 28.417 maraka. Međutim, do danas ni marka nije vraćena.

„Ono što je Vrhovni sud RS utvrdio u revizionom postupku, a što je kako će se ispostaviti na itekako sumnjiv način promaklo i Okružnom privrednom sudu u Trebinju i Višem privrednom sudu u Banjaluci, jeste da vlasnik prostora u kritično vrijeme za koje se tražila naknada nije bio Fond, već Srđan Šućura,inače osoba protiv koje je u međuvremenu potvrđena optužnica zbog milionske prevare u ovom slučaju“, objasnio je izvor Valtera blizak institucijama pravosuđa RS.

Upravo je to bio krunski dokaz da Vrhovni sud RS u potpunosti poništi pravosnažnu presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci.

„Prema nalazu vještaka geodetske struke, Plants Global INC BiH d.o.o. Zvornik je prije zaključenja ugovora o prodaji poslovnog prostora sa Srđanom Šućurom 17. septembra 2015. godine bio upisan kao vlasnik poslovnog prostora površine 516,2 kvadratna metra u Trebinju, a u kojem je danas filijala Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Od 18. marta 2016. godine, kao vlasnik prostora upisan je Srđan Šućura. Plants Global Inc BiH d.o.o. Zvornik u periodu za koji se traži naknada, odnosno od 1. avgusta 2016. do 30. juna 2021. godine, nije ni bio vlasnik prostora, niti je bio drugi pravno ovlašteni imalac stvari, pa se ne mogu prihvatiti tvrdnje tužioca iz Zvornika da je Fond upotrijebio tuđu stvar u svoju korist, zbog čega po ocjeni ovog suda nisu ostvarene pretpostavke da mu se dosudi naknada“, navodi se u presudi Vrhovnog suda RS broj 62 0 Ps 012561 22 Rev koja je u posjedu Valtera.

Foto: Presuda Vrhovnog suda RS

KAKO JE POČELA OTIMAČINA NOVCA GRAĐANA 

A kako bismo uvidjeli na koji je način dovedeno u pitanje finansiranje zdravstvene zaštite građana (korisnika) u RS, moramo se vratiti u juni 2016. godine, kada je Upravni odbor Fonda donio odluku o kupovini poslovnog prostora za potrebe Filijale u Trebinju. Na osnovu te odluke sa prodavcem Srđanom Šućurom zaključen je Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u iznosu od 1,2 miliona KM, uz obavezu Šućure da dostavi dokaz da zemljište i zgrada u kojoj je poslovni prostor nisu opterećeni hipotekom.

Iako je Šućura u decembru 2016. dostavio izvod iz knjige uloženih ugovora (ZK) Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jedinica Trebinje, Fond je osporio taj dokument kao validan iz razloga što nisu bile navedene bitne činjenice vezane za hipoteku.

Tako Fond nije isplatio ugovornu kupoprodajnu cijenu, no na scenu stupa pravosuđe i donosi sumnjive sudske odluke. Uslijedile su međusobne tužbe, pa je Šućura tužio Fond, a Fond Šućuru, no sve upućuje na to da je jedna tužba bila favorizovana.

„Napominjemo da je prodavac u ekspresnom roku dobio i prvostepenu i drugostepenu presudu u svoju korist, a sud je u roku od pet dana donio rješenje o izvršenju na osnovu kojeg je banka u izvršnom postupku sa našeg računa skinula 1,7 miliona KM, uključujući i zatezne kamate i sudske troškove. Tek naknadno i mnogo sporije, poslije osam mjeseci i Fond je dobio pravosnažnu presudu u svoju korist,iako smo na vrijeme podnijeli tužbu, upravo kako bi preduprijedili mogućnost da nam uzmu novac sa računa. Prema tome, pravosnažna presuda je dokazala da je prvobitnom odlukom suda nezakonito skinut novac sa računa Fonda. Međutim, novac Fondu do danas nije vraćen, jer se odluka nije mogla izvršiti budući da Srđan Šućura nije imao novca na računima, niti bilo koju drugu imovinu“, objasnio je Kusturić i dodao da je, nakon izvršne presude i čim je novac prebačen na račun Srđana Šućure, on ga je ekspresno „sklonio“ kako bi izbjegao vraćanje para, „jer je bilo jasno da će izgubiti spor“.

To se na kraju i desilo – no novca više nije bilo. Zbog toga je FZO RS podnio krivičnu prijavu protiv više osoba, ali je knjiga spala samo na jedno ime – Srđana Šućuru.

Presudom Osnovnog suda u Banjaluci broj 71 0 P 280911 18 P, od 25. januara 2019., koja je postala pravosnažna 26. februara 2020. godine po tužbi Plants Global Inc BiH d.o.o. Zvornik protiv Srđana Šućure, raskinut je Ugovor o prodaji nekretnina (kao i aneksi) zaključen između firme iz Zvornika i Šućure, te je presudom naloženo Šućuri uspostavljanje stanja kakvo je bilo prije zaključivanja ugovora. Drugim riječima, da se Plants Global Inc BiH upiše kao vlasnik poslovnog prostora kod RUGIP- a u Trebinju i da im Šućura preda poslovni prostor u posjed.

Foto: Presuda Osnovnog suda u Banjaluci; raskinut ugovor između Plants Global INC BiH d.o.o. Zvornik kao prodavca prostora i Srđana Šućura kao kupca prostora u Trebinju

Također, presudom Osnovnog suda u Banjaluci, broj 71 0 P 268088 17 P, od 15. oktobra 2019., raskinut je Ugovor o prodaji nekretnina ovoga puta zaključen između Fonda i Srđana Šućure, te naloženo Šućuri da na ime povrata novca plati FZO RS 1,27 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom, a presudom Okružnog suda u Banjaluci, 71 0 P 268088 19 Gž, od 25. juna 2020., ta presuda je potvrđena u pogledu raskida ugovora i povrata primljenog.

Time je Srđan Šućura, uz ostalo, bio obavezan da FZO RS na ime postignute koristi zbog raskida ugovora isplati iznos od 433.229 marke. Međutim, do danas ni marka nije vraćena. 

Poništen ugovor između Srđana Šućura kao prodavca prostora i Fonda zdravstvenog osiguranja kao kupca poslovnog prostora u Trebinju

OPTUŽNICA ZA MILIONSKU PREVARU

U međuvremenu je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo optužnicu protiv Srđana Šućure zbog milionske prevare Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Optužnicom je se bio obuhvaćen i aktuelni direktor Autoprevoza iz Banjaluke Sladomir Đurić, no banjalučki Osnovni sud je, kako je potvrđeno Valteru, odbio potvrditi optužnicu u odnosu na njega, pa je zbog milionske prevare na kraju optužen samo Šućura. Banjalučko tužilaštvo je na ovu odluku uputilo žalbu, ali je ona odbijena.

„Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 30. decembra 2022. podiglo je optužnicu protiv Đurić Sladomira i Šućura Srđana, zbog produženog krivičnog djela prevara, krivičnog djela pranje novca i krivičnog djela falsifikovanje isprave, koju je ovo tužilaštvo proslijedilo na potvrđivanje Osnovnom sudu Banjaluka. Osnovni sud Banjaluka je 4. maja 2023. godine donio je rješenje kojim se potvrđuje optužnica u odnosu na optuženog Šućura Srđana, dok se predmetna optužnica odbija potvrditi prema optuženom Đurić Sladomiru. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka izjavilo je žalbu na predmetno rješenje Osnovnog suda u Banjaluci. Osnovni sud Banjaluka je 16. maja 2023. rješenjem odbilo žalbu Tužilaštva, te je potvrdilo rješenje od 4. maja. U odnosu na optuženog Šućura Srđana čeka se zakazivanje glavnog pretresa“, odgovorili su Valteru iz banjalučkog tužilaštva

Šućura se nedavno izjasnio da nije kriv i sada čeka početak suđenja. Za krivično djelo prevare, obzirom na visinu materijalne štete, ukoliko se dokaže krivica optuženom prijeti kazna do 10 godina zatvora.

Interesantno je da je, prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, Šućura krivično djelo izvršio u periodu od 2015. do 11. novembra 2019., tako što je prvo doveo u zabludu Slavka Zekića, direktora Plants Global Inc BiH d.o.o. Zvornik, pa zatim i notarku Sladu Ivelić, te je sve u konačnici iskoristio kako bi podnio tužbu protiv Fonda i naplatio 31. decembra 2018. oko 1,75 miliona KM.đ

Optuženi Srđan Šućura doveo u zabludu notara i to iskoristio da podigne tužbu protiv Fonda i naplati gotovo dva miliona KM

FOTO 7: notarski ugovor (Leg: optuženi Srđan Šućura doveo u zabludu notara i to iskoristio da podigne tužbu protiv Fonda i naplati gotovo dva miliona KM) 

Osim samog Fonda, koji je sada u iznimno teškoj situaciji a inače se godinama poslovično suočava sa finansijskim problemima samog servisiranja, najveća kolateralna šteta ove višemilionske prevare su sami građani, čije bi finansiranje zdravstvene zaštite moglo da bude dovedeno u pitanje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *