Uduplan uvoz Rusije u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Foto: Agencije

Uvoz u BiH iz Rusije, koja se suočava sa sve većim sankcijama Evropske unije zbog rata u Ukrajini, uduplan je u prethodna dva mjeseca u odnosu na iste mjesece prošle godine, dok je izvoz BiH u tu zemlju smanjen, piše Capital. 

Foto: Agencije

Iz Rusije u BiH je u februaru i martu ove godine uvezeno 92.800 tona robe, odnosno 30.000 tona više nego godinu ranije.

Vrijednost robe koja je u tom periodu uvezena iznosila je 77,8 miliona KM, dok je ta vrijednost u istom periodu prošle godine iznosila 36,8 miliona maraka.

S druge strane, izvoz BiH u Rusiju, koji je i ranije bio daleko manji od uvoza, sada je dodatno smanjen.

U februaru i martu BiH je u Rusiju izvezla skoro duplo manju količinu robe, a to se osjetilo i na vrijednosti koja je sa prošlogodišnjih 5,2 miliona KM smanjena na 3,8 miliona maraka.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Ukrajinom, ona ni do sada nije bila nešto velika, a u prethodna dva mjeseca je dodatno smanjena.

Izvoz BiH u Ukrajinu u februaru i martu prošle godine iznosio je 1,5 miliona KM, a sada je smanjen na 1,35 miliona KM, dok je uvoz iz Ukrajine u BiH prepolovljen sa 8,9 miliona na 4,7 miliona KM, pokazuju podaci Uprave zaindirektno oporezivanje.

Podsjećamo, Rusija je krajem prošlog mjeseca napala Ukrajinu, a domaći privrednici su za CAPITAL ranije rekli da će posljedice tog sukoba osjetiti i privreda BiH, kako indirektno kroz skok cijena, što se gotovo svakodnevno i dešava,  tako i direktno jer bi moglo doći do smanjenja spoljnotrgovinske razmjene sa tim zemljama.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *