U štrajku radnici Osnovnog suda i Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
(Foto: Direkt)

Zbog niskih plata radnici Sindikalne organizacije Osnovnog suda i Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju priključili su se štrajku zaposlenih u pravosudnim organizacijama Republike Srpske. Kako “Direkt” saznaje održavaju se ranije zakazana ročišta, dok će se od ostalih obavljati samo ona koja su hitne prirode.

(Foto: Direkt)

 “U skladu sa odlukom predsjednice suda i u dogovoru sa štrajkačkim odborom određen je minimum procesa rada u skladu sa Zakonom o štrajku”, rekla je za “Direkt” Milijana Miljanović, predsjednica sindikalne organizacije Osnovnog suda u Trebinju.

I u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) su podržali kolege zaposlene u pravosudnim organizacijama Republike Srpske. Iako nemaju sindikalnu organizaciju, organizovali su štrajkački odbor i priključili se štrajku.

Kako saznajemo od Srđana Vukanovića, portparola OJT, po preporukama ministarstva obavljaju minimalni proces rada, a ostalo kada dođe na red.

“Minimalni procesi rada su pritvorski predmeti, uviđaji, radnje koje su rokom vezane, ratni zločini, kao i slučajevi u kojima su maloljetna lica u pitanju, koji se takođe moraju hitno raditi”, pojasnio je Vukanović neke od slučajeva koji se ne odlažu ni tokom štrajka.

Do štrajka je administrativne radnike pravosudnih institucija Republike Srpske dovelo nezadovoljstvo materijalnim statusom. Traže povećanje plata.

“Želim da naglasim da je plata radnika sa srednjom stručnom spremom u pravosuđu oko 1.150 KM i u taj iznos uračunat je topli obrok i regres. Dakle, jedan od zahtjeva jeste da se navedene stavke izdvoje iz osnovne plate i da budu posebno iskazane. Takođe, tražimo da se administrativni radnici izjednače sa nosiocima pravosudnih funkcija kada je u pitanju naknada za obračun minulog staža, te da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija. Radnici u pravosuđu obavljaju odgovoran i zahtjevan posao,pod krivičnom i materijalnom odgovornošću,i zaslužuju da budu adekvatno plaćeni”, istakla je Milijana Miljanović.

Inicjativu da se povećaju plate, kako smo saznali, podržavaju i iz trebinjskog Okružnog suda, ali oni nisu u štrajku.

“Mi radimo redovno. Podržavamo kolege, ali mi se nismo priključili”, rekla je za “Direkt” Ivana Savić, sekretarka trebinjskog Okružnog suda.

Podsjećanja radi, Republički odbor Sindikata pravosuđa RS ranije je donio odluku o stupanju u štrajk radnika zaposlenih u pravosudnim institucijama RS koji je počeo 28.2.2024.godine, samo dan nakon toga u štrajku su bile 32 od 36 pravosudnih institucija, uključujući sudove, tužilaštva i Pravobranilaštvo RS.

Do kada će štrajkovati, kako je ranije rekao Siniša Petrović predsjednik Sindikata pravosuđa, zavisi od ministarstva i ljudi koji provode štrajk.

“Nadamo se da će Ministarstvo pravde i nadležne institucije imati razumijevanja za zahtjeve Sindikata”, rekla Milijana Miljanović, predsjednica sindikalne organizacije Osnovnog suda u Trebinju.

Inače, ovo je prvi put nakon 11 godina da pravosudni radnici u Republici Srpskoj štrajkuju zahtjevajući bolje uslove.

Kako podsjeća Radio Slobodna Evropa, tada je štrajk zbog smanjenja plata trajao skoro mjesec dana, a tada, kao i sada na vlasti u RS je bio SNSD.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *