U SAD-u 550 žena tuži Uber za seksualni napad

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

U Sjedinjenim Državama 550 žena podnijelo je tužbu protiv Ubera za seksualni napad, prenosi RSE.

 

U tužbi se navodi da su žene putnice “otete, seksualno napadnute, seksualno pretučene, silovane, lažno zatvorene, bile uhodene, uznemiravane ili na drugi način napadnute od strane vozača Ubera”.

Slučaj je pokrenut 13. jula na Vrhovnom sudu okruga San Francisco.

“Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvaćamo ozbiljno”, rekao je za BBC portpartol Ubera, popularnog prevoznog servisa.

“Ne postoji ništa važnije od sigurnosti, zbog čega je Uber izgradio nove sigurnosne značajke, uspostavio politike usmjerene na preživjele i transparentniji je u pogledu ozbiljnih incidenata. Iako ne možemo komentarisati sudske sporove koji su u toku, nastavit ćemo održavati sigurnost kao srce našeg rada”, dodali su.

U tužbi, koju su podnijeli advokati advokatske firme Slater Slater Schulman, navodi se da su se seksualni napadi dogodili u “više država”.

Takođe se navodi da se još najmanje 150 potencijalnih slučajeva “aktivno istražuje”.

U tužbi se navodi i da je Uber još 2014. godine postao svjestan da njegovi vozači seksualno zlostavljaju i siluju putnice. Međutim, u tužbi se tvrdi da je kompanija dala prioritet “poslovnom rastu u odnosu na sigurnost kupaca”.

“Cijeli Uberov poslovni model zasnovan je na tome da ljudima pruži sigurnu vožnju kući, ali sigurnost vozača nikada nije bila njihova briga – poslovni rast je bio na štetu sigurnosti njihovih putnika”, rekao je Adam Slater iz advokatske firme Slater Slater Schulman.

Prošlog mjeseca, Uber je objavio svoj drugi izvještaj o sigurnosti u Sjedinjenim Državama, koji je pokazao da je u 2020. godini bilo 998 incidenata seksualnog napada, uključujući 141 izvještaj o silovanju.

Kompanija u izvještaju navodi da je zaprimila ukupno 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada između 2019. i 2020. godine.

U prvom sigurnosnom izvještaju kompanije, koji detaljno opisuje incidente od 2017. do 2018. godine, nalzi se 5.981 prijava seksualnog napada, prenosi BBC.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *