U Republici Srpskoj propalo skoro 190 000 doza ruske vakcine Sputnik V

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

U našoj zemlji sve je manji interes za vakcinaciju protiv korona virusa, iako prema posljednjim podacima raste broj zaraženih ne samo u BiH, već i u regionu. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati građani koji odlaze na vakcinaciju, piše Buka. 

korona-vakcine

Takvo stanje uticalo je i na rezerve vakcine koje su se, zbog kraćeg roka trajanja, morale uništiti.

Prema podacima dostavljenim portalu BUKA iz Instituta za javno zdravstvo RS u Republici Srpskoj je uništeno 76.973 doza prve komponente i 110.995 doza druge komponente vakcine Sputnik V.

Podsjetimo da je Republika Srpska u proteklom periodu, pored nabavki putam kovaks mehanizma, nabavljala vakcine proizvođača Sputnik V i Sinopharm (bez nabavke putem kovaks mehanizma).

“Nabavljena vakcina kineskog proizvođača Sinopharm ima duži rok trajanja (dvije godine), tako da nije bilo vakcina kojima je istekao rok trajanja, a trenutno na raspolaganju imamo 146.312 doza”, rečeno je za BUKU u Institutu za javno zdravstvo.

Što se tiče vakcina nabavljenih putem Kovaks mehanizma, ili onih doniranih,  prema ranije objavljenim podacima, u Republici Srpskoj najviše je propalo vakcina proizvođača AstraZeneca ( oko 360 000 vakcina), a propalo je također 47.220 doza vakcina proizvođača Pfizer.

Prema posljednje objavljenim podacima iz aprila u Federaciji BiH su ukupno za otpis određene 451.453 doze vakcina protiv COVID-19 kojima je istekao rok trajanja

Kada je riječ o uništavanju vakcina, nakon što je u Instututu za javno zdravstvo Republike Srpske okončana procedura javne nabavke za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog farmaceutskog otpada, firma koja je izabrana u postupku otkupila je vakcine protiv kovida isteklog roka.

“Ugovor sa izabranom firmom koncipiran je na način da se po potrebi vrši sukcesivno uništavanje, a po osnovu jedinične cijene iskazane za 1 kg farmaceutskog/medicinskog otpada”, rečeno je za BUKU iz Instituta

Inače Republički štab za vanredne situacije u 2021. godini dao saglasnost na okvirni iznos od 15 miliona KM za nabavku 400.000 doza ruske vakcine za RS za 200.000 osoba.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *