U Ministarstvu pravde RS održan hitan sastanak zbog slučaja Marko Čolić, KPZ se pravda da je Čolić među najboljim zatvorenicima

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
3 minuta čitanja
Foto: CIN

Javnost je uznemirila vijest da je Uprava Kazneno popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka prihvatila zahtjev Marka Čolića, pravosnažno osuđenog na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, da kaznu nastavi služiti van zatvora. Slučaj je doveo do hitnog sastanka u Ministarstvu pravde Republike Srpske, a iza zatvorenih vrata razgovarali su ministar Anton Kasipović i njegova desna ruka za resor izvršenja krivičnih sankcija Pero Dunjić.

Foto: CIN

Piše: Gerila.info

Na sastanku je odlučeno da o skandaloznom slučaju neće ni detaljisati resorno ministarstvo, već je zatražena detaljna informacija od uprave KPZ Banjaluka, odnosno v.d. direktora Dragana Jevđenića, koja je proslijeđena medijima.

Objašnjenje Jevđenića o postupanju KPZ Banjaluka prema osuđeniku Marku Čoliću koji je sa saučesnikom Nedeljkom Dukićem metalnom palicom brutalno pretukao novinara Vladimira Kovačevića moglo bi se protumačiti kao najblaže rečeno, odbrana nevinog čovjeka.

Tako Jevđenić staje u otvorenu zaštitu osuđenika i navodi da je Čolić primjernog vladanja, svrstan u “ najbolju A 2 klasifikaciono- stimulativnu grupu”.

Zahvaljujući tome, Čolić je i ranije bio zaposlen u zatvorskom vešeraju, ali i na mnogim drugim mjestima, pa čak dodaju kako je zbog svega ovaj osuđenik i nagrađivan?!

S obzirom da je privredna jedinica imala potrebu za angažovanjem određenog broja zatvorenika na vanjskim radilištima u okviru građevinske operative, Marko Čolić je od 3. marta 2021. godine bio angažovan na ovim poslovima, a od 16. aprila ove godine i na poslovima održavanja higijene u upravnoj zgradi- naveli su iz KPZ Banjaluka dodavši kako je Čolić bio nagrađivan za svoj rad.

Kako je postojala potreba za angažovanjem zatvorenika i na Farmi, Čolić je uz saglasnost v.d. direktora KPZ Banjaluka 26. maja premješten u ovo poluotvoreno odjeljenje banjalučkog zatvora.

Podsjetimo, izvor Gerile iz pravosuđa Republike Srpske otkrio je da je Čolić zaprijetio da će otkriti imena nalogodavaca napada na Kovačevića ukoliko ga ne puste da radi na Farmi, nakon čega je odlučeno da se udovolji zahtjevu ovog osuđenika.

Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, izjavio je da je sada idealna prilika da Okružno javno tužilaštvo obavi razgovor sa Čolićem i pita ga ko su bili naredbodavci napada.

Marko Čolić pravosnažno je osuđen u martu prošle godine na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Kovačevića.Vrhovni sud RS je nakon odlučivanja Čoliću povećao kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Čolićev saučesnik u pokušaju ubistva, Nedeljko Dukić, u novembru prošle godine osuđen je na četiri godine zatvora.

Ova presuda još uvijek nije pravosnažna, jer se banjalučko tužilaštvo žalilo Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *