U Brčkom raspisan tender za ”potrepštine povodom odlaska na žalost u slučaju smrti” – šećer, sok, limun, kafa…

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
3 minuta čitanja

Prema procjenama Transparency internationala, između 25 i 30 posto ukupnih budžeta u Bosni i Hercegovini troši se kroz postupke javnih nabavki. Od čačkalica, do softverskih rješenja, državni službenici su sve maštovitiji u svojim potrebama. To pokazuje i slučaj iz Brčkog.

Ekipa Radiotelevizije Bosne i Hercegovine posjetila je Brčko i raspitala se o jednom tenderu za javnu nabavku roba koji je vlada Brčko distrikta raspisala 9. maja. I to bi bila samo još jedna javna nabavka u nizu, da budžetski činovnici nisu zahtjevali nabavku „potrepština povodom odlaska na žalost u slučaju smrti“.

Na spisku šećer u kocki, kafa, sok, napolitanke, banane, limun, čak i ukrasne kese za pakovanje.

Iako dovitljivi u slučaju osmišljavanja tendera i zadovoljenja svojih potreba, nadležni nisu bili toliko raspoloženi za odgovore na naša pitanja. Da li je ovo praksa ili presedan, nismo uspjeli saznati, kao ni koliko će se novca za ovu „neophodnost“ izdvojiti.

U odjeljenju za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko Distrikta u kratkom telefonskom razgovoru su nam rekli da oni nisu prava adresa jer su samo raspisali tender na zahtjev pravosudnih institucija, te da se obratimo njima. Obratili smo se osnovnom sudu Brčko distrikta odakle su nas dalje uputili na pravosudnu komisiju, a iz pravosudne komisije su u pisanom odgovoru na naš upit zatražili dodatno vrijeme za konsultaciju sa finansijskom službom.

Na godišnjem nivou se u BiH putem javnih nabavki obrne i do tri milijarde KM, kažu sa portala pratimotendere.com.

Ukoliko želimo vidjeti u kojoj mjeri je korupcija kontaminirala sistem jedne države, onda treba pogledati samo oblast javnih nabavki, kažu iz nevladinog sektora.

Interesantno je čega će se sve sjetiti službenici kako bi ostvarili neku korist za sebe i makar na žalost nekog drugog i evo kako je to predstavljeno kao da se te potrepštine za koje je raspisana javna nabavka nosi u ime preduzeća, a ne u ime njih samih, što je poprilično žalosno”, kaže Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Da je korupcija u oblasti javnih nabavki rak rana bh društva pokazuje i pokazuju i rezultati monitoring iz prošle godine, gdje je ustanovljeno da od 10 javnih nabavki u BiH, čak devet ima koruptivne elemente.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *