Tužilaštvo BiH podnijelo Sudu optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Miličević u predmetu “respiratori”

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
1 minuta čitanja

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je Sudu BiH podnijelo optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Miličević u predmetu “respiratori”, saznaje InfoRadar.

Kako je to ovom portalu povrđeno od izvora bliskih istrazi, Novalić, premijer Federacije BiH, Solak, suspendirani direktor Civilne zaštite FBiH i Hodžić, vlasnik firme Srebrna malina, optuženi su za “udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, ali i za zloupotrebu položaja i ovlasti, pranje novca, krivotvorenje službene isprave te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koje je naknadnom istragom uvrštena u optužnicu kao supotpisnica netransparentne i sporne nabavke respiratora, plaćenih oko 10,5 miliona KM, optužena je po jednoj tački, za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Istovremeno Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, izostavljen iz optužnice, ali on ostaje u istrazi.

Info radar je prvi najavio ovakav razvoj događaja (slijedi link https://inforadar.ba/ekskluzivno-napisana-optuznica-za-respiratore-optuzeni-novalic-solak-hodzic-i-zolak/) koji je, istina, nešto kasnio zbog bolesti Mirze Hukeljića, jednog iz tužilačke trojke koja je uspješno provela veliku istragu uprkos velikim pritiscima.

Sada je velika odgovornost na Sudu BiH koji ima mogućnost i rok do dvije sedmice da optužnicu potvrdi, odbaci, ili prebaci na drugu nadležnost.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *