Trudnice još čekaju besplatan prenatalni test

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Na besplatan prenatalni test buduće majke u Srpskoj i dalje čekaju, jer još nije donesen program kojim će biti definisan način ostvarivanja tog prava, zbog čega iz udruženja parova koji se bore za potomstvo apeluju na nadležne da ovom pitanju daju prioritet, jer trudnice sada izdvajaju velike sume novca na testiranje.

Izvor: Galas Srpske

Novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je na snagu stupio u septembru prošle godine, predviđa finansiranje neinvazivnih prenatalnih testova za trudnice, što ranije nije bio slučaj u Srpskoj. Međutim, to pravo još se ne primjenjuje, a u Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da je prvo potrebno usvojiti program kojim se utvrđuju indikacije i način ostvarivanja prava, a zatim i da Vlada RS donese odluku o načinu finansiranja programa.

– Kriterijume definiše zdravstvena struka, tačnije Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, pored kojih treba definisati i proceduru odobravanja prenatalnih testova, tačnije način realizacije tog prava, gdje veliku ulogu imaju UKC i javne bolnice, jer je planirano da se ta usluga radi u javnim zdravstvenim ustanovama – pojašnjavaju u Fondu zdravstva.

Naglašavaju da je sve u završnoj fazi, te da će javnost biti obaviještena o svim detaljima čim se usvoji program.

– Kada se program usvoji, nije predviđena refundacija urađenih testova budući da ćemo mi finansirati to pravo – kazali su u Fondu.

U udruženjima koja okupljaju parove sa problemom steriliteta kažu da je ovo pravo od velikog značaja za sve buduće roditelje s obzirom na to da prenatalni testovi koštaju i do 1.500 KM, koje mnogi nemaju. Pozivaju nadležne da što prije donesu program jer trudnice ne mogu dugo čekati budući da se testovi rade u ranom stadijumu trudnoće.

Predsjednica trebinjskih “Beba” Snježana Misita kaže da je ovo pitanje krucijalno za sve parove koji se bore sa sterilitetom.

– Prenatalni testovi mahom se preporučuju svim trudnicama koje ostvare trudnoću postupkom vantjelesne oplodnje, naročito ako su u zrelim godinama. Zbog krize malo ko može odjednom izdvojiti 1.500 KM, tako da testove plaćaju na rate, beba se i rodi, a parovi budu zaduženi. Ideja da ti testovi budu besplatni je fantastična jer nam treba zdravo potomstvo pa pozivam nadležne da ubrzaju procedure – kazala je ona.

Predsjednica banjalučkih “Roda” Dajana Kuzmanović za “Glas” kaže da su svi rokovi probijeni, te da za to nema opravdanja.

Ona je istakla da još nije donesen ni pravilnik kojim će biti uređeno pravo na treći pokušaj vantjelesne oplodnje u klinici po izboru nakon dva neuspjela pokušaja u ustanovi sa kojom Fond zdravstva ima ugovor.

– I to pravo je uvršteno u novi zakon, ali čekamo primjenu. Još gore je što niko ne zna da nam kaže na koji način će se to pravo ostvarivati jer parovi bi sačekali dva, tri mjeseca da to znaju – navodi ona.

Predsjednica zvorničkog udruženja “Bebe 1” Nikolina Oro kaže da je neozbiljno što se sa primjenom tako važnog prava čeka.

– Da se već počelo s tim, trudnice koje su uradile test prethodnih mjeseci izbjegle bi zaduživanje – rekla je Oro.

Podrška

U Fondu zdravstva ističu da konkretnim mjerama godinama unazad pružaju posebnu podršku pronatalitetnoj politici.

– Pored tri pokušaja vantjelesne oplodnje, finansiramo i mnoge druge procedure poput amniocenteze, dabl i tripl testova i slično. Trudnicama Fond u potpunosti finansira i zdravstvenu zaštitu, oslobođene su plaćanja participacije, a svi pregledi u svrhu planiranja porodice su besplatni, a i trudnička bolovanja se refundiraju u 100-odstotnom iznosu – kazali su u Fondu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *