Trebinjski vatrogasci traže da se pred sudom pojavi i gradonačelnik Mirko Ćurić

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo
3 minuta čitanja

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas nije prisustvovao raspravi pred Osnovnim sudom u Trebinju, u postupku koji se vodi po tužbi trojice vatrogasaca protiv Grada Trebinja. Gradonačelnik Ćurić je zakonski zastupnik tuženog Grada Trebinja, a umjesto njega, po ovlašćenju, raspravi je prisustvovao Tomo Vujinović. 

Pravni zastupnik vatrogasaca Din Tešić zatražio je od Suda da ponovo pozove gradonačelnika, jer smatra da jedino lično on može da svjedoči o svim radnjama, koje je, kako tvrdi Tešić, on izazvao. 

“Smatramo da niko drugi ne može svjedočiti na sve okolnosti, niti može dati bilo kakve izjave, pa i u svojstvu parnične stranke. Iako je zastupanje prenio na Pravobranilaštvo radi se o radnjama koje je izričito izvršio Mirko Ćurić i smatramo da bi njegova izjava bila nužna i obavezna”, rekao je advokat Tešić. 

To što se gradonačelnik nije pojavio na ročištu ocijenio je kao omalovažavanje suda i malverzacije sa zakonom.

Na pripremnom ročištu u martu ove godine bilo je predviđeno da se na današnjem glavnom pretresu saslušaju parnične stranke koji su pozvane preko svojih punomoćnika, uz upozorenje da će se saslušati jedna parnična stranka ukoliko se druga stranka ne odazove sudu ili uskrati davanje svog iskaza.

Na današnjem ročištu je saslušan svjedok ekonomske struke Đorđe Tomović koji je kazao da ostaje pri svom ranije iznijetom nalazu, na koje tužioci, vatrogasci, nisu imali prigovora.

Tomović je naveo pojedinačne iznose koje je Grad Trebinje trebalo da uplati fondovima na ime trojice vatrogasaca. 

Na upit Suda vještak je rekao da tužiocima ni za jedan sporni mjesec iz tužbe uvećanje osnovne plate nije uračunato u iznos osnovne plate, kako je to propisano odredbom člana 6. Kolektivnog ugovora u Gradskoj upravi Grada Trebinja. 

Punomoćnik tuženog Grada Trebinja Aneta Petrović prigovorila je na nalaz vještaka Tomovića, jer je, kako je kazala, finansijski dio obračuna računski netačan. 

“Utvrđeno je da vještak, čiji je zadatak bio da obračuna koliko iznosi 15% bruto i neto osnovne plate za navedeni period u mjesečnom i ukupnom iznosu kao osnovnu platu uzima iznos bruto plate, a ne iznos osnovne plate”, navela je Petrović. 

Vještak će, kako su se usaglasile parnične stranke, dopuniti svoj nalaz i mišljenje. 

Naredno ročište zakazano je za 13. jun, a poziv je, preko zakonskog zastupnika upućen i gradonačelniku Mirku Ćuriću. Sudinica u ovom predmetu je Milica Stanković.

Podsjećamo, trojica vatrogasaca Radovan Crnogorac, Miodrag Ćaćić i Srđan Šušić tužila su Grad Trebinje zbog toga što im je, kako tvrde, uskratio povećanje plate od 15%, po osnovu akta o procjeni rizika. Prethodno je 16 vatrogasaca povuklo svoje tužbe protiv Grada Trebinja.

Čitajte još: 

Gradu Trebinju tužbe, vatrogascima disciplinski postupak i premještaj

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *