Trebinjski “Pokret za restituciju” predao krivičnu prijavu protiv nadležnih u Gradskoj upravi i Skupštini Trebinja

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Predstavnici Pokreta za restituciju Trebinje

Udruženje građana “Pokret za restituciju” Trebinje, koje smatra da se njegovim članovima nelegalno oduzima zemljište na kojoj je najavljena gradnja nove trebinjske bolnice, predalo je krajem proteklog mjeseca krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica Grada Trebinja i Skupštine Grada Trebinja zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesan rad u službi.

Predstavnici Pokreta za restituciju Trebinje

Pokret je odlučio da krene sa tužbama nakon što su nadležni u Gradskoj upravi mjesecima ignorisali njihove upite i proteste.

U svom saopštenju za medije, Pokret tvrdi da se “na području Grada Trebinja od strane predstavnika gradskih vlasti kontinuirano provode nezakonite aktivnosti kojima se raspolaže poljoprivrednim zemljištem koje je pod strogom zabranom bilo kakvog raspolaganja, a u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i u suprotnosti sa pravnim stanovištem zauzetim u Odluci Ustavnog suda BiH br. U 8/19 od 6. 2. 2020. godine”.

Zbog toga je ovo Udruženje građana nedavno dostavilo podnesak Tužilaštvu BiH kako bi ga upoznalo sa krivičnom prijavom koja je predata Okružnom Tužilaštvu u Trebinju.

“Pozvali smo ih da ispitaju podnesenu dokumentaciju i da utvrde da li u radnjama osumnjičenih postoje obilježja krivičnog djela propisanih Кrivičnim zakonom BiH. Pozvali smo ih da na prijavljene okolnosti provedu istragu u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH. Pravobranilaštvo BiH je takođe upoznato s gore navedenim te se poziva da se uključi u navedenu problematiku radi zaštite prava i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine”, naveo je Pokret u svom saopštenju.

Pokret smatra da su sve nezakonite radnje usmjerene na raspolaganje imovinom koja prema važećem zakonodavstvu predstavlja imovinu BiH, te da se u narednom periodu priprema donošenje planskog akta (prostornog plana) kojim će nadležni pokušati da poljoprivredno zemljište pretvore u gradsko građevinsko zemljište radi dalje nezakonite prodaje takvog zemljišta i stambeno-poslovne izgradnje.

“Takođe, predmetno zemljište je zakonom o Arondaciji 1964. godine oteto vlasnicima u korist tadašnjeg Zadružnog kombinata. Njegovo postojanje prestalo je sa raspadam bivše Jugoslavije i umjesto da nam vrate otetu imovinu, to se nije dogodilo. U ostalim djelovima Republike Srpske većinski dio poljoprivrednog otetog zemljišta je vraćen starim vlasnicima, Posavina 61%, u Semberiji 48%. Samo mi u Hercegovini nismo vratili ni jedan kvadratni metar. Zbog čega? Pa zbog tajkuna i korumpiranih političara koji žele da dijele poljoprivredno zemljište kako to njima odgovara”, tvrdi trebinjski “Pokret za restituciju”.

Prema njihovim riječima, novi zakon o restituciji godinama unazad se planira za poslednji kvartal rada Skupštine Republike Srpske i nikako da dođe na dnevni red, pa se pitaju kome to odgovara.

“Predsjednik Vlade Republike Srpske na nedavnom skupštinskom zasjedanju je priznao da prvo treba riješiti pitanje vlasništva nad tom zemljom, međutim, trenutno je na snazi zakon koji zabranjuje raspolaganje ovim zemljištem koji ujedno predstavlja prepreku vraćanja ovog zemljišta bivšim vlasnicima, to je obostrani problem. Ali kada treba krčmiti našu otetu imovinu onda za gospodina premijera za zakon ne važi”, smatraju u Pokretu.

Oni napominju da Pokret ima samo jedan zadatak, a to je zaštita nacionalizovane i bespravno oduzete private imovine te njen povratak starim vlasnicima i u toj namjeri će, kažu, istrajati.

“Sve oni koji budu atakovali na našu oduzetu imovinu krivično ćemo goniti ako treba i do Strazbura. Ni jedan kvadratni metar otetog poljoprivrednog zemljišta na prostoru grada Trebinja nećemo dati da ga bilo ko parča i prodaje i za sve takve postupke svi će snositi odgovornost. Ovim krivičnim prijavama otpočeli smo borbu kako bi sačuvali našu otetu imovinu od korupcije i kriminala i na tome nećemo stati ako zatreba branit ćemo i svojim životima”, poručili su iz “Pokreta za restituciju” Trebinje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *