Trebinje: “Segment” najbolji na tenderu za nabavku novogodišnjeg nakita

4 minuta čitanja
Foto: Direkt

Trebinjska firma „Segment“ Lazara Brkovića dobila je posao vrijedan više od 25.000 maraka za nabavku i ugradnju novogodišnjeg nakita u gradu Trebinju, koji će, kako tvrde u Gradskoj upravi, biti postavljen tek “u narednom periodu”.

nakit u trebinju
Foto: Direkt

Naime, Direkt je ranije pisao kako su nadležni okitili gradske ulice, pa tek onda raspisali tender za nabavku i ugradnju novogodišnjeg nakita. No, u odgovoru koji je Transparensi internešnal (TI) BiH dobio od Agencije za javne nabavke BiH, stoji da je Grad Trebinje nabavku opravdao time da će sporni nakit biti iskorišten tek u narednom periodu.

“TI BiH prijavio je ovaj slučaj Agenciji za javne nabavke koja je provela monitoring postupka. U objašnjenju koje je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dostavio, navodi se da je grad već imao nakit koji je postavljen prije Nove godine – nakit koji se pominjao u medijima, a koji je postavljen prije Nove godine „nastao kao rezultat udruženog rada javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Trebinje i Grada Trebinja, iz postojećih resursa, a sve u cilju ljepšeg turističkog izgleda grada. Naglašavamo da će se nakit koji je predmet aktuelne nabavke koristiti za dekoraciju grada u narednom periodu – navedeno je to u izjašnjenju Grada”, potvrđeno je “Direktu” u TI BiH.

U firmi „Segment“, koja je dobila taj posao, uvjeravaju da je sve odrađeno po zakonu i da su dekoracije isporučili Gradu tek nakon sklapanja ugovora. Ugovor je sklopljen, prema podacima sa Portala javnih nabavki, 5. februara ove godine.

„Sve je urađeno u skladu sa zakonom i roba je isporučena tek nakon potpisivanja ugovora, o čemu imamo i dokaze – dokumente i fotografije“, rekli su nam u Segmentu.

Ostaje nejasno zašto je onda, 11. decembra 2019. godine, načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Bojan Čvoro, na lokalnoj Herceg televiziji, najavljivao kako će biti raspisan tender za nabavku i ugradnju novog nakita, kako bi za novogodišnje praznike 2019/2020. bile okićene i one ulice koje do sada nisu bile kićene. Čvoro tada nije spominjao da će novi nakit tek biti iskorišten sljedeće godine.

Naime, na pitanje novinarke da li će biti nabavke novih ukrasa, Čvoro je tada rekao: „Znači, 100 novih ukrasa ćemo imati. Oni će biti postavljeni na stubove javne rasvjete, kako bi najfrekventniji prolazi bili uredno okićeni i ulice što ljepše. Sve to radimo u saradnji sa HET-om i Elektro-Hercegovinom. Oni nam pomažu u finansijskom i tehničkom smislu, a i mi unutar Gradske uprave koristimo sve resurse, kako ljudske, tako i u materijalu. Potrudićemo se da one materijale koji smo koristili prethodnih godina stavimo u funkciju, kako bi što veći dio grada bio okićen”.

Na dodatno pitanje novinarke Herceg televizije, gdje se nabavljaju nove dekoracije, misleći pritom na najavljenih 100 novih ukrasa, Čvoro je rekao da se za to raspisuje tender.

„Uglavnom provodimo proces javne nabavke i zavisi ko će od dobavljača da se prijavi i ko će da dobije na tim tenderskim procedurama. To zavisi od godine do godine, ne možemo mi na to uticati”, rekao je tada Čvoro.

Na upit koji je “Direkt” gradonačelniku Trebinja poslao još u decembru 2019. godine do danas nije stigao odgovor.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *