Trebinje: Gdje su nestali “Informativni upitnici o domaćinstvu”?

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo
6 minuta čitanja
Foto: Bljesak.info

Misterija je gdje su zaista završili „Informativni upitnici o domaćinstvu“ koje su u aprilu i maju prošle godine u domaćinstvima širom Trebinja popunjavali predstavnici mjesnih zajednica. Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH utvrdila je da Grad nije imao pravni osnov za prikupljanje ličnih podataka građana.  

Foto: Bljesak.info

Zvanična informacija koju je „Direkt“ dobio iz ove Agencije glasi da su „Informativni upitnici o domaćinstvu“ uništeni, te da je Gradska uprava Agenciji dostavila dokaze o tome. Međutim, anketirani građani nikada nisu saznali šta se zaista desilo, gdje su završili i čemu su poslužili njihovi lični podaci.

„Agencija je naložila Gradu Trebinju da uništi obrasce, te da o tome dostavi dokaze Agenciji u roku od 15 dana od primanja Rješenja. Nakon naloženih mjera Rješenjem Agencije, Grad Trebinje se u predviđenom roku obratio Agenciji, dostavljajući Zapisnik Komisije za uništenje obrazaca iz kojeg se vidi da je u cjelosti izvršena naložena mjera od strane Agencje, te da su pravovremeno od strane Gradske uprave – Odjeljenja za opštu upravu izuzeti upitnici o domaćinstvu, te isti uništeni. Na osnovu navedenih dokaza, Agencija je utvrdila da građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaista uništeni i da ne može doći do zloupotreba“, potvrđeno je „Direktu“ u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

Ako je suditi po izjavi prvog čovjeka Trebinja posla nisu čista. Nejasno je koga je Grad Trebinje izmanipulisao – Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH ili građane Trebinja, jer je gradonačelnik Luka Petrović „Direktu“ dao kontradiktornu izjavu.

A zašto vas to interesuje? Šta će vam ta priča? Zašto me ne upitate ima li efekata od tih upitnika, da li smo ih iskoristili? Oni su lagerovani po zakonskim uputstvima i ništa više neću reći, sasvim je dovoljno“, kazao je Petrović.

Na naše pitanje šta to znači, kratko je poručio da pročitamo zakon. Zatim je, na našu konstataciju da to znači da su upitnici uništeni, rekao da, ipak, ne želi ništa da potvrđuje. Tako je ostalo nejasno da li su sporni upitnici skladišteni, kako je prvobitno rekao, ili uništeni. Bez odgovora je ostalo i pitanje zašto građani ni o čemu nisu obaviješteni.

[alert type=”transparent” sc_id=”sc791373947957”]Informativni upitnik o domaćinstvu sadržao je sljedeće podatke: ime i prezime, srodstvo, JMBG, zanimanje, radni status, vrsta prihoda, iznos mjesečnih prihoda, vrsta objekta – struktura vlasništva, raspoloživo obrađeno i neobrađeno zemljište, kao i eventualnu zainteresovanost za prekvalifikaciju – dodatno obrazovanje, samostalno pokretanje privatnog biznisa, obnova kuće (selo, grad), zainteresovanost za rad u privatnom sektoru, bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, potrebna socijalna davanja…[/alert]

Da su upitnici u skladu sa zakonom uništeni sumnja lokalna opozicija. Šef Kluba odbornika PDP – a u trebinjskoj Skupštini Ljubiša Krunić kaže za „Direkt“ da je u pitanju klasična zloupotreba građana od strane SNSD-a, a sve u svrhu korištenja podataka za oktobarske izbore.

„Po mom mišljenju, anketa nije sprovođenja u svrhu prepoznavanja potreba građana i planiranja adekvatne pomoći. Ovdje se ne radi o slobodnoj volji građana Trebinja, već su građani, izmanipulisani i pod pritiskom, pristajali na anketiranje, a sve u nadi da će im neko nakon toga pomoći u rješavanju njihovih egzistencijalnih pitanja. Ti podaci će se i te kako koristiti, jer kada uzmete matični broj građanina vi već znate gdje će on glasati i to je klasična zloupotreba ličnih podataka. Sve je to, ja vjerujem, pohranjeno u kancelarijama SNSD-a“, smatra Krunić.

Podsjećamo, u julu prošle godine Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je  Rješenje u kome je Gradu Trebinju naložila da uništi sporne upitnike jer su rađeni „bez valjanog pravnog osnova i suprotno relevantnim propisima“.

Grad Trebinje je tada svoje postupke pravdao dobrom namjerom i željom da na taj način prikupi podatke o potrebama građana i u skladu s tim poboljša uslove života u gradu. Nadalje, u Gradskoj upravi su smatrali da nema ništa sporno u tome, jer su građani „svojevoljno“ pristajali na anketiranje.

Međutim, u Rješenju koje je donijela Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH stoji da Grad Trebinje ne može kao pravni osnov za obradu ličnih podataka imati saglasnost pojedinaca i zavisiti od njihove volje.

„Upravo iz tog razloga upitni su pokazatelji i rezultati koje treba postići na osnovu tako prikupljenih podataka. U postupku je utvrđeno da je Grad Trebinje izvršio prikupljnje ličnih podataka građana u svrhu sagledavanja stanja u cilju rješavanja svih problema sa kojima se susreću građani, te unapređenja života u lokalnoj zajednici i planiranja pomoći. Pored svih nedostataka u odnosu na izostanak pravnog osnova za predmetno prikupljanje podataka, očigledno je da se određeni podaci koji su prikupljeni ne mogu dovesti u vezu sa ispunjenjem navedene svrhe. To su podaci: JMBG, iznos plate, penzije, socijalna davanja i sl, čime se duboko zadire u privatnost pojedinca samo na osnovu autoriteta vlasti i proizvoljnosti“, navodi se u Rješenju Agencije.

Građanima koji vjeruju da će ustupanjem svojih ličnih podataka riješiti neka egzistencijalna pitanja ostaje samo nada da njihovi podaci neće biti zloupotrebljeni. Ipak, uvjerenja da se to neće desiti nema od rukovodioca grada. A sve je manje, čini se, i građana koje je za to briga.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *