Tražili vjetropark, a dobili firmu za uhljebljavanje kadrova SNSD-a

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Dok u Srpskoj čekaju da njemačka banka „KFV“ odobri novac za izgradnju vjetroparka „Hrgud“ u Berkovićima, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je u ovoj lokalnoj zajednici osnovala preduzeće i upravljačke fotelje podijelila kadrovima SNSD-a.

Izvor: Capital

Naime, ERS je osnovala u Berkovićima firmu “Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske”, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je o društvu ograničene odgovornosti sa pravom obavljanja spoljnotrgovinske djelatnosti. Registracija je nedavno završena u Okružnom privrednom sudu u Trebinju

Lica ovlašćena za zastupanje su Dragana Kundačina, vršilac dužnosti direktora, i Dragana Pejović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehnička pitanja“, stoji u obaviještenju suda.

Inače, Kundačina i Pejović su kadrovi SNSD-a koji su bili kandidati za odbornike u lokalnom parlamentu.

Ovo nije prvi slučaj da ova stranka preko ERS-a zapošljava svoje kadrove i daje im rukovodeće pozicije u novoosnovanim preduzećima.

Krajem  2020. godine ERS je osnovao preduzeće “Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1” i dala ga na upravljanje mladim perjanicama SNSD-a u Trebinju.

Tada je za vršioca dužnosti direktora imenovan je Milutin Mastilović, odbornik stranke u skupštini grada Trebinje, dok je funkcija izvršnog direktora za finansijsko-ekonomska i pravna pitanja dodjeljena Maji Kolak.

Izvršni direktor za razvoj i investicije u ERS-u Jovica Vlatković kaže da preduzeće “Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske” nema nikakve veze sa projektom vjetroparka Hrgud i da su to dvije odvojene priče.

Projekat “Hrgud” je živ, redovne aktivnosti su u toku, idejni projekti su završeni a pri kraju su i geološki radovi“, kazao je on ne želeći da otkriva u koje svrhe je ERS osnovao novo preduzeće.

Podsjećamo, ERS je u Berkovićima još 2019. godine trebala da pusti u rad vjetropark „Hrgud“ vrijedan 64 miliona evra za koji je od Srpske dobila koncesiju, ali do današnjeg dana nije ni počeo sa izgradnjom, zbog čega je rukovodstvo ove, jedne od najmanje razvijenih opština u Srpskoj više puta negodovalo.

Ovaj projekat trebala je da finansira njemačka „KFV“ banka, a koja je prema pisanju pojedinih medija „zaledila“ novac zbog sankcija koje je jedna od najjačih svjetskih ekonomija uvela Miloradu Dodiku.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *