Toples na njemačkim bazenima?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Nudizam u Njemačkoj ima dugu tradiciju. No FKK je ograničen isključivo na specijalno označene javne plaže. Ali sada i prvi bazeni dozvoljavaju (ograničeni) nudizam, piše DW. 

Nudizam ili FKK (Freikörperkultur) je u Njemačkoj prilično raširen, posebice na kupalištima na Sjevernom ili Baltičkom moru. Na kraju krajeva, ovaj pokret je i nastao upravo ovdje, u Njemačkoj u 19. stoljeću i preživio je mnoge političke i društvene promjene.

“Jednaka prsa za sve!”

No ono što se prakticira na mnogim službenim i neslužbenim plažama u prirodi diljem Njemačke, nezamislivo je na otvorenim i zatvorenim bazenima. Ovdje vlada strogo pravilo: primarna i sekundarna spolna obilježja moraju ostati pokrivena. Tako je barem bilo do sada. Od prošle nedjelje (1. svibanj) u sjevernonjemačkom Göttingenu je dozvoljeno kupanje i golaćima, barem djelomično. Na inicijativu feminističke inicijative “Jednaka prsa za sve” u ovom gradu u Donjoj Saskoj je dozvoljen i toples koncept. Za sada doduše samo vikendom kada nema organiziranih poduka plivanja za školarce.

Inicijativu je pokrenula Mina Berger. Koliko je inicijativa sporna pokazuje i činjenica da se Mina Berger ne zove tako jer želi ostati anonimna. Berger se naime osjeća kao nebinarna osoba, dakle ni kao muškarac niti kao žena. Sve je počelo kada je Berger prošlog ljeta na jednom bazenu skinula gornji dio kupaćeg kostima. “To je bio baš ugodan osjećaj. jednostavno se osjećam bolje kada ne nosim taj gornji dio kostima”, govori Berger. No osoblje bazena je na taj potez gledalo drugačije. Za njih je Berger jednostavno žena koja je pokazala svoje gole grudi. I dobila zabranu ulaska na gradske bazene.

Zašto je dozvoljeno pokazivati muška prsa, ali ne i ženska? Ovo pitanje si ne postavlja samo Berger nego i mnoge aktivistice i aktivisti diljem Njemačke. Tako je i nastao pokret za ravnopravnost kupanja bez gornjeg dijela na zatvorenim i otvorenim bazenima. Ovdje podsjećaju na to da je sve do kraja šezdesetih bilo ženama zabranjeno kupati se u dvodjelnim kupaćim kostimima.

Obzir prema „sugrađanima stranog porijekla”

U svakom slučaju u Göttingenu je sada ukinut i gornji dio. A to je, kako kaže šef javnih kupališta u ovom gradu, rezultiralo “neuobičajeno viskom brojem gostiju”. No on kaže da je i broj osoba koje su posegnule za ovim novim slobodama “relativno mali”.

Ali na društvenim mrežama je ova inicijativa dočekana s podsmjehom. Mnogi govore o “gender budalaštinama” i pitaju se moraju li muškarci sad preko tjedna nositi grudnjake na bazenima. Voditeljica gradske sportske uprave ukazuje i na neka specifičnosti glede “sugrađana migrantskog porijekla” prema kojima se mora “postupati obzirno”. Lokalna političarka očito ne želi dodatno dolijevanje ulja na vatru jer se mnogi gradovi već godinama bore s roditeljima iz tradicionalnih muslimanskih useljeničkih obitelji koji svoje kćerke iz vjerskih razloga ne puštaju na nastavu tjelesnog odgoja.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *