Sviraj to ponovo, Radovane

Autor: Milanka Kovačević Komentar Naše mišljenje
6 minuta čitanja

U nedelji iza nas smo očekivano dobili novog, a poznatog premijera. Nova metla brzo čisti, a naš Radovan je takoreći polovan, pa je u protekloj nedelji bio jači na rečima nego na delu. Paučina se nahvatala, korov zaposeo, a on govori kako će biti nemilosrdan prema svakom ko ne zadovolji njegove kriterijume. Živi nismo da vidimo kakve će to gromade metnuti u kabinet.

i-bi-nedelja

Što se baje tiče, prošle nedelje je krenuo po svetu- što će reći od Banjaluke do Beograda i nazad, da sređuje stanje. Jeste da je gorivo skupo, ali on može da šparta koliko mu volja. Nije kao da ga plaća svojim novcem. A našeg ima kol’ko hoće. Ako potroši 56 miliona, zahvatiće još.

Leteo je do Beograda da bi Vučiću preneo koliko mu je teško, a u stvari da vide šta će i kako će sa gradovima na vodi. Malo se ljulja konstrukcija, neki se bune i kočopere, pa da se dogovore kako da peglaju. Odsudni je trenutak, ko postavlja pitanje korupcije ili kriminala, automatski je neprijatelj. Servisi i ostali Galijaševići će ga politi katranom.

Onda je otišao na Jahorinu da pripreti hotelijerima da mu marka neće promaći. Naravno, ko mu sve prijavi i podeli, biće druga priča. Znate već ono što je studentima rekao- ko nije u sistemu vlasti može biti najbolji, ali će biti zaobiđen, pa može da se seli.

Kad smo već kod omladine, našao je vremena da se druži i sa svojim podmlatkom, što će reći, mladima SNSD-a koji su mu vratili nadu. Dakle, nove Vulićke i Jerinići stasavaju, za budućnost ne moramo da brinemo.

U nedelji iza nas se oglasio, sada već veteran, Mazalica i rekao da ne smemo praviti ustupke ma kako nas nudili Evropom.

Sve je to varka. Hoće da vas prevare. Najbolje je da ostanemo u svom oboru. A mi radimo na tome da on bude i manji. Onda ćemo sve lakše da držimo pod kontrolom i narod će biti zadovoljan jerbo su srećni samo oni nišči duhom”, citirao je Srđan drevne spise u kojima se veliča pokornost i krotkost. Posebno prema vladaru.

A on već nedeljama “kuva” javnost da je struja uvredljivo jeftina jer će iz Evrope doći ovde da toče struju. Ili je to bio izgovor za neukidanje akciza na gorivo? Da, tad je rekao da bi svi došli kod nas da sipaju gorivo ako ukinu akcize jerbo je i sa nametom jeftino, a bez nameta bi tek bio bagatela.

Bez nameta za nas nema selameta”, rekao bi baja da je i dalje sveži povetarac na Balkanu. Ovako je zabrundao:

Šta ‘oćeš ti? Da svi počnu da se greju na struju, pa da nam padne sistem? Jel’ to ‘oćeš? I ovako je dajemo skoro džaba. Vidiš li da se iz Evrope vraćaju naši, dolaze kod mene i traže posao. Govore: Brate, Mile, nigde napretka kao ovde. Kako uspevaš, jesi li se umorio? Nego, znam ja. To su tebe sa zapada plaili da ovde podbunjuješ srećni narod. Sad će zakon, pa ćeš ti sa dugim jezikom meni iza rešetaka. Da vidimo ko će ovde pričati laži i širiti neistine o zemlji blagostanja”, zasuo je baja koji sve češće podseća na kafedžiju Renea koji, uhvaćen in flagrante, takoreći sa konobaricom u naručju, ubeđuje Edit da samo glup čovek može da veruje svojim očima.

Predobri smo i mnogo sposobni kad smo vam struju obezbedili skoro za džabe” rekao je i Luka koji se prošle nedelje lako dogovorio sa privrednicima da poskupljenje ispostave običnom svetu, na ovim prostorima poznatijem i kao kukavci.

A kukavci su savili leđa i trpe. “Što ne odoh iz ove zabiti, da ih očima ne gledam”, misle i stenju pod teretom, ali plaćaju.

Da ni prvima u lancu ishrane nije lako videli smo u nedelji iza nas kada je Bakir zakukako da njemu nije do vlasti, ali da ne može da izneveri patriote i onaj cvet društva koji je glas dao njemu i stranci, što je isto.

Sve to dušmani rade, stalno nam podmeću, neke afere izmišljaju, pa kao neki kriminal. Kao da smo nešto stekli za ovo vreme. Pa, nas bi, da živimo bilo gde, zlatom plaćali. Dobro, nećemo sad pominjati zlato kad su mi Sebiji diplomu ukrali. Vala, svakakvog sveta ima. Šta će njima falična, ovaj, fakultetska diploma. Ali, prerano su se poradovali, sve je ostalo u dosijeu. Na faksu su rekli da je to OK. Doduše, onda je inspekcija pronašla da je pod tim brojem dosijea neko ko nije Sebija, ali, ispeglaćemo i to. Samo da u vlast uđem. Ne mogu oni da nađu toliko nepravilnosti koliko ja mogu da nađem opravdanja”, rekao je Bakir koji, takođe, neverovatno počinje da podseća na kafedžiju Renea.

I, inače, život ovde odavno liči na seriju “Allo-Allo”. Mi pokušavamo da preživimo, oni kao brane interese države, a u stvari samo misle kako da se dočepaju “Posrnule madone sa velikim grudima” od Van Klompa, ako već ne može nešto od Van Goga.

Tu im se patriotizam iscrpljuje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *