Svi će na Davidov trg – SzP otkazao skup 5. oktobra

Autor: admin Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Sa konferencije danas (foto: BN TV)

Nakon konferencije za medije na kojoj je ministar policije RS Dragan Lukač najavio mogućnost zabrane skupa “Pravda za Davida” u petak, 5. oktobra, Savez za pobjedu (SzP) je večeras otkazao predizborni miting u Banjoj Luci najavljen za isti dan.

Sa konferencije danas (foto: BN TV)

Vukota Govedarica, kandidat SzP za predsednika RS, večeras je u Prijedoru rekao da je odluka o otkazivanju donesena jer je ocenjeno da bi skup bio rizičan i da će više reči o tome biti sutra na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Inače, na današnjoj konferenciji Lukač je rekao da su za 5. oktobar najavljena dva politička skupa – SNSD-a i SzP. Budući da okupljanje “Pravda za Davida” nije prijavljeno policiji, nije ni zakonski odobreno čime je nagovestio mogućnost njegove zabrane. Dodao je da postoje saznanja da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira od strane “navijačkih grupa iz FBiH i osoba problematične prošlosti” i naglasio da policija to neće dozvoliti.

Policija neće dozvoliti nerede – Lukač (foto: N.N.)

Povod za sazivanje današnje konferencija za novinare je otkrivanje identiteta osobe koja je krajem marta ispalila zolju na poslovnu zgradu u centru Banje Luke. Radi se o 42-godišnjem Aleksandru Radiću koji je, prema rečima Lukača, poverenik SDS-a u Čelincu, a kao motiv je naveo “narušavanje bezbednosti u Banjoj Luci, da bi se MUP i vlast u RS označili kao nesposobni zarad političkih poena”.

Ubrzo potom je usledila reakcija predstavnika SzP koji su odbacili navode da se radi o povereniku SDS-a i najavili tužbu protiv Lukača.

“Raspustio sam 29. maja Opštinski odbor SDS-a Čelinac i Dragana Mektića imenovao za povjerenika opštinske organizacije SDS-a u Čelinicu, koji je postavio Uroša Jankovića za koordinatora”, rekao je Vukota Govedarica.

Predstavnici opozicije su optužili Lukača da “zloupotrebljava predizbornu situaciju” i zapitali zašto se tek danas izašlo sa saznanjima o događaju od pre pola godine. Optužili su da je vrh MUP-a kriminalizovan i da Lukač pokušava da zataška ubistvo Davida Dragičevića.

Na konferenciju za medije ministra policije su se osvrnuli i kandidati SNSD-a. Milorad Dodik je čestitao policiji na uspešno obavljenom poslu hapšenja osumnjičenog da je ispalio zolju na zgradu Euroherca i ocenio da SDS ne može da se ogradi od tog čina koji su inspirisali jer su kreirali takvu atmosferu.

Na istom fonu je bila i Željka Cvijanović koja je ocenila žalosnim stanje u kojem je politička mržnja dovela do toga da se ispaljuju zolje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *