Svetski dan borbe protiv raka: Aplikacija koja pomaže pacijentima

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Getty images

Ukoliko se ne posećuju sajtovi zvaničnih institucija, pretraga simptoma i metoda lečenja karcinoma može postati kontraproduktivna.

rak
Getty images

Piše: Uroš Dimitrijević/BBC na srpskom

Kako bi sprečili širenje dezinformacija i olakšali pacijentima snalaženje u samom sistemu onkološke zdravstvene zaštite, lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pokrenuli su mobilnu aplikaciju ONKO.

„Na Internetu ima dosta informacija koje nisu najtačnije i najrazumljivije, pa smo rešili da napravimo aplikaciju sa savetima koji su u saglasnosti sa onkološkom praksom”, kaže za BBC na srpskom dr Ana Jovićević, epidemiološkinja i rukovoditeljka službe za organizaciju Instituta.

„Na forumima se mogu naći različita iskustva, koja su autentična, ali se ne odnose na svaku osobu. Pored toga, ima puno reklama za alternativne preparate i metode za lečenje”, kaže Jovićević.

Dodaje da se aplikacija ONKO redovno ažurira neophodnim savetima za pacijente, a očekuje da se priključe ostale onkološke ustanove u Srbiji.

Broj umrlih od raka u svetu

Procenjen broj umrlih u 2018 (Izvor: Globocan (2018)

Šta ONKO pruža pacijentima?

Ukupno 37 stručnjaka Instituta, različitog profila – lekari, psiholozi, biolozi, medicinske sestre – učestvovalo je u kreiranju sadržaja 22 brošure koje se mogu naći u aplikaciji ONKO.

„Zajedno sa grupom za podršku pacijentima, odredili smo teme koje najviše zanimaju obolele i članove njihovih porodica”, kaže dr Jovićević.

Njihov cilj je da poboljšaju komunikaciju sa pacijentima i pruže tačne informacije.

Članica projektnog tima ONKO, doktorka Svetlana Ristić, kaže da će aplikacija biti korisna pacijentima, „bez obzira na fazu bolesti i vrstu terapije koju primenjuju”.

„Aplikacija prati pacijenta od samog dolaska u Institut, pa sve do završetka lečenja i kontrole”, kaže Ristić za BBC.

Ona dodaje da aplikacija nije namenjena samo obolelima od raka, već i onima koji razmišljaju o preventivi, ali zdravstvenim radnicima.

„Preko aplikacije se mogu naći informacije o prevenciji, dijagnostici, različitim terapijskim pristupima, i saveti o ponašanju tokom lečenja, poput ishrane i fizičke aktivnosti.”

„ONKO sadrži i savete za psihološku podršku za pacijente, ali i članove porodice. Kako da pomognu i komuniciraju”, pojašnjava Ristić.

Koristan alat, ali ne i zamena za pregled

Lekari Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ne žele da pacijente odvrate od pretrage na internetu, već da ih usmere ka tačnim informacijama.

„Pacijentima uvek savetujemo da, kada žele, pretražuju sajtove zvaničnih institucija, domaćih i stranih, kao i poznatih organizacija, ali i da sa velikom rezervom uzimaju informacije sa portala i foruma”, kaže dr Jovićević.

Iako je cilj aplikacije da poveća dostupnost informacija pacijentima, Jovićević ističe da ona „ne može da zameni pravi stručni pregled.”

„Aplikacija ne može da zameni pregled, kao ni živu reč lekara, ali ostaje nam kao jedno sredstvo koje pacijentima može biti od velike pomoći”, dodaje njena saradnica, dr Svetlana Ristić.

Skup saveta, ali daleko od praktične primene

Onkološkinja i predsednica Nacionalne asocijacije lečenih od raka, Đerđi Šarić, trudila se da zabeleži brojne administrativne poteškoće sa kojima se pacijenti oboleli od raka susreću tokom lečenja.

„Često sam svedok toga da, dok dobiju sve upute, putne naloge, termine pregleda, pacijenti odustaju od lečenja”, kaže dr Šarić za BBC.

Iako ONKO aplikaciju vidi kao dobru ideju, Šarić smatra da je mnogo potrebniji „uvezan zdravstveni i socijalni sektor”.

„Šta nam vredi i dobra zdravstvena zaštita ako ne možemo doći do nje?”

Svakako, ističe da je „bolje nego da aplikacije nema uopšte”.

„Aplikacija je čisti verbalni savet, ali treba da se uradi puno toga kako bi imala svoju primenjenu varijantu”, smatra Šarić.

Karcinom u Srbiji

Rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti.

Srbija je, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, zemlja sa srednjim rizikom obolevanja (na 12. mestu od 40 evropskih zemalja) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi – na drugom mestu odmah iza Mađarske.

Najviše ljudi oboleva od raka pluća, dojke i debelog creva i ove tri vrste čine jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca u Srbiji i čini 14,5 odsto svih novih slučajeva raka i više od petine svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena – čini četvrtinu svih novootkrivenih slučajeva raka i vodeći je uzrok smrti od raka (15 odsto).

Prema podacima sa Gugl Plej prodavnice aplikaciju sa android platformom, do sada je preuzelo više od 1.000 ljudi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *