Svet se oprašta od Navaljnog, borca za demokratiju – UN traže nezavisnu istragu

Autor: Direkt Aktuelno Politika
2 minuta čitanja
Protestni skup u Beogradu ispred Ambasade Rusije (Foto: N1)

Ruska zatvorska uprava je saopštila da je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i opozicionar Aleksej Navaljni umro. Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe, javljaju RIA Novosti, prenosi N1

Protestni skup u Beogradu ispred Ambasade Rusije (Foto: N1)

„Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osećao loše, gotovo odmah izgubivši svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju. „Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok. U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe. U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem u kojem je bio zatvoren. U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Zbog smrti vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog iz Rusko demokratskog društva, na čijem je čelu Pjotr (Peter) Nikitin, u 16 sati ispred Ambasade Rusije u Beogradu počeo je protestni skup.

Kako je javio reporter N1, ispred ambasade je izuzetno tiho, ljudi su vidno potreseni, međusobno se grle, teše i u suzama zajedno tuguju.

Reporter je javio da je utisak kao da je svako od prisutnih izgubio nekog člana porodice.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *