Sve po zakonu: Elvedin Dino Grabovica i BS Telecom Solutions u carstvu puke slučajnosti

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
11 minuta čitanja

Firma Seget Residence Split u suvlasništvu supruge nekadašnjeg direktora Elektroprivrede BIH Elvedina Grabovice investitor je izgradnje kompleksa luksuznih apartmana u splitskom naselju Seget. Istovremeno, član uprave ove firme Ivan Šakota, inače bivši Izvršni direktor Autocesta FBIH zastupnik je i firme BS TS Residence Split, sestrinske firme BS Telecoma Sarajevo. Podsjećamo u periodu od 2011. do 2015. ova kompanija je sa ovim javnim preduzećima potpisala tenderske ugovore ukupne vrijednosti preko 18 miliona KM.  

Piše: Predrag Blagovčanin/Tačno.net

Dolazak SDP-a predvođenim Zlatkom Lagumdžijom na vlast 2010. godine i pozicioniranje kadrova ove stranke na direktorske pozicije javnih preduzeća proporcionalan je sa naglim porastom tenderskih ugovora firme BS Telecom Solution Sarajevo sa javnim preduzećima na čijem čelu su se nalazili kadrovi ove stranke.

Tako je u periodu nakon imenovanja Elvedina Grabovice na direktorsku poziciju JP Elektroprivrede BIH te Ensada Karića kao direktora JP Autoceste FBIH firma BS Telecom Solutions  Sarajevo sa ovim preduzećima potpisala tenderske ugovore u ukupnoj vrijednosti od nešto više od 18 miliona i 805 hiljada KM.  Preciznije 1.930.954,00 KM kroz tri tendera sa Elektroprivredom i 16.874.586,00 KM kroz četiri tendera sa Autocestama FBIH u vremenskom periodu od 2011. do 2015. godine.

O navoodnoj povezanosti kadrova SDP-a sa kompanijom BS mediji su pisali ranije. I dok su iz kompanije BS Telecom Solutions negirali svaku povezanost sa  direktorom Elektroprivrede, Elvedin Grabovica je nakon angažmana na čelu ovog javnog preduzeća osnovao vlastitu IT kompaniju Meganet koja je danas registrovana na istoj adresi kao i BS TS Sarajevo.

Nakon inicijalne poslovne ekspanzije u periodu mandata SDP-ovih kadrova na direktorskim pozicijama javnih preduzeća firma BS Telecom Solutions pozicionirala se kao regionalni lider i uspješno posluje kako u Bosni i Hercegovini tako i zemljama regije.

U tom kontekstu proširila je svoj interes na tržište nekretnina i turizma pa tako prema zvaničnim podacima Sudskog registra HR pored podružnice BS Telcom Solutionsa u Zagrebu, krovna firma ove grupacije BS TS Češka osniva firmu BS TS Residence registrovanu na adresi Put Mostina 8 Split.

Osoba ovlaštena za zastupanje: Ivan Šakota

Na adresi Put Mostina 8. Split pored BS TS Residenca registrovana je i kompanija Seget Residence u vlasništvu Jasmina Ibrahimovića, Dine Karića i supruge Elvedina Grabovica, Medihe Grabovice djevojački Karić.

Pored ove firme u vlasništvu Jasmina Ibrahimovića je i firma Tajenta Split koju zastupa Elvedin Grabovica.

Jasmin Ibrahimović inače je sin Nedžada Ibrahimovića splitskog građevinskog poduzetnika porijeklom iz BIH i vlasnika firme Visoko potkrovlje koji je u centar javnosti dospio nakon pisanja hrvatskih medija o aferi prilikom kupovine zemljišta od 4000 m2 na lokaciji uz more u Kaštel Gomilici koje je bilo u vlasništvu Ferijalnog saveza BIH.

Firma Visoko potkrovlje također registrovana na adresi Put Mostina 8 Split pored niza građevinskih projekata kao izvođač radova i partner uključena je u izgradnju luksuznog apartmanskog naselja na periferiji Splita u naselju Seget Donji. Suinvestitor ovog projekta je firma Seget Residence.

Na lokaciji gradilišta na kojem je planirana izgradnja stambenog objekta sa bazenom i pripadajućim sadržajem radovi su započeti prošle godine međutim, nismo zatekli nikoga od radnika. Prema podacima iz Zemljoknjižnog odjela Trogir zemljište je nakon ovrhe kupila firma Tajenta d.o.o. koju zastupa Elvedin Grabovica, a isto je sredinom 2020. upisano kao vlasništvo firmi Seget Residence u suvlasništvu Medihe Grabovice.

Na zvaničnoj adresi firme Seget Residence u sklopu poslovnog kompleksa u Splitu nismo pronašli prostorije ove firme kao ni poštansko sanduče za razliku od firme BS TS Residence koje je jasno označeno.

Pored nevjerovatne koincidencije da su firme u vlasništvu Elvedina Grabovice i njegove supruge kako u Sarajevu tako i u Splitu registrovane na istoj adresi  kao i firme u vlasništvu BS TS-a još veća slučajnost je da kompanije Seget Residence kao i BS TS Residence te BS TS Zagreb imaju istu osobu ovlaštenu za zastupanje.

Dino Karić inače suvlasnik firme Seget Residence je ovlaštena osoba za zastupanje firme BS Telecom Solutions u Hrvatskoj. Dok je finansijski ekspert Ivan Šakota prema podacima iz sudskog registra Republike Hrvatske član uprave firmi BS TS Residence, Seget Residence i BS Telecom Solutions-podružnica Zagreb.

Prema pisanju medija u toku svoje karijere Ivan Šakota nekadašnji vijećnik u opštinskom vijeću Široki Brijeg te zet Slave Ivankovića Lijanovića bio je direktor robne kuće Diona iz Širokog Brijega koja je tokom 2003. godine preko tri manje firme oprala najmanje 350.000 KM što je navedeno u presudama Suda BIH.

Međutim, prema dostupnim podacima protiv odgovornih u Dioni nikada nisu odgovarali za pranje novca.

Šakota je kao vijećnik Narodne stranke radom za boljitak kažnjen od strane CIK-a obzirom da je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona kao i opština Široki Brijeg u periodu njegovog mandata u vijeću od firme u kojoj je obnašao direktorsku poziciju nabavljala hranu i piće u vrijednosti preko 30.000 KM.

Kazna CIK-a nije bila prepreka da se Ivan Šakota krajem 2011. godine od tadašnje SDP-ove  vlade predvođene Nerminom Nikšićem imenuje za izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u JP Autocestama Federacije BIH.

Na poziciji Izvršnog direktora u JP Autocestama FBIH Šakota je ostao do promjene vlasti kada ga u tom trenutku novi premijer Fadil Novalić razrješava dužnosti. U kompaniji BS TS Residence zaposlen je od 2019. godine kada dolazi umjesto Eše Gačanina na ovu poziciju.

Tadašnji direktor JP Autoceste FBIH Ensad Karić početkom februara ove godine nepravosnažno je  osuđen na pet godina zatvora zbog pranja novca u periodu dok je obnašao funkciju direktora LOK instituta.

Nekadašnji asistent prof. Lagumdžije: Elvedin Grabovica

Elvedin Grabovica naglašava da kompanije u njegovom vlasništvu nemaju nikakvih zajedničkih vlasničkih odnosa sa kompanijom BS TS. Prema njegovim riječima jedina veza između kompanije u suvlasništvu njegove supruge Seget Residence i kompanije BS TS mogu biti zajednički brokeri, odvjetnici i notari.

„Svi moji poslovi i moje firme su javno dostupni, iako detalji tih aranžmana i mojih angažmana spadaju u domen poslovne tajne, odgovorima želim preduprijediti sve špekulacije koje bi dovele do poslovne štete meni i mojim poslovnim partnerima. U kompaniji Tajenta Split sam angažiran kao investicijski savjetnik i nemam vlasnički udio. U kompaniji Seget Residence moja supruga i ja imamo vlasnički udio od 25%  ukupne investicije od 20 000 KM (kupovinom udjela firme koja je u ovrhi-stečaju). Ove dvije kompanije, kao niti bilo koja druga koja je u mom vlasništvu, nemaju nikakvih zajedničkih vlasničkih odnosa sa kompanijom BS Telecom.

Obzirom da nisam upućen u poslovne poduhvate kompanija u kojima ne radim i nemam vlasnički udio, pretpostavljam da jedina veza između kompanija Seget Residence i BS Telecoma mogu biti zajednički brokeri, odvjetnici i notari koji su posredovali pri kupovini i registraciji kompanija i projekata.“

Iz kompanije BS TS Sarajevo također naglašavaju da firme Seget Residence i BS TS Residence nemaju nikakve poslove veze te da registracija na istoj adresi ili isto jedno ili više lica zaduženih za zastupanje ne čini bilo kakvu poslovnu vezu.

Činjenicu da Ivan Šakota kao pravni zastupnik zastupa kompanije BS TS Residence te Seget Residence, a do 6-og mjeseca 2020. godine i kompaniju BS TS podružnica Zagreb ne vide kao konekciju između ovih pravnih subjekata.

Kako navode Ivan Šakota je finansijski stručnjak, slobodan na tržištu bez bilo kakvog mandata ili aktivnosti koje bi ga onemogućavale da bude pravni zastupnik u jednoj ili više privatnih firmi.

Također ni u podatku da su u periodu dok je sadašnji njihov uposlenik Ivan Šakota bio Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u JP Autocestama Federacije BIH dobili milionske poslove ne vide ništa sporno.

„BS TS je imao saradnju sa svim zaposlenicima JP Autoceste FBIH onoliko koliko je to bilo potrebno da se realizuju poslovi u kojima je učestvovao BS TS. Nijedan od projekata nije realizovan u Sektoru za ekonomsko-finansijske poslove, koji je vodio g. Šakota. Ovo obrazlažemo da ne bi insuinirali nelegitmnu vezu između BS TS  i g. Šakote, jer je naša privatna saradnja počela tek 2019. godine, znači znatno nakon prestanka mandata g. Šakote u JP Autoceste FBIH. To posebno naglašavamo! Svaki drugi zaključak predstavlja klevetu.“

Medijske navode o pokretanju istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo te izuzimanju dokumentacije a koji se tiču tenderskih ugovora koje je BS TS potpisao sa Elektroprivredom BIH u periodu dok je na direktorskoj poziciji bio Elvedin Grabovica kao i drugim javnim preduzećima iz rukovodstva kompanije BS TS nisu mogli prokomentarisati te su nas uputili na nadležne instance.

Prije skoro mjesec dana portal tačno.net obratio se Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Iz ove institucije do danas zvanični odgovor na naše pitanje nije stigao.

U ovom trenutku postavlja se pitanje da li će nadležne institucije konačno pokrenuti procese u velikim korupcijskim aferama koje su obilježila mandate kadrova SDP-a predvođenim Zlatkom Lagumdžijom u periodu od 2011. godine do kraja 2015.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *