“Šume Srpske” daju “Prointeru” još 2,5 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

“Šume Srpske” na čelu sa direktorom Slavenom Gojkovićem odlučile su da kompaniji “Prointer” daju posao nabavke prenosnih printera i PDA uređaja vrijedan gotovo 2,5 miliona maraka.

Piše: Bojana Ninković/Capital

Gojkoviću greška sa SAP-om za koji je dato čak 17 miliona nije bilo dovoljno, pa je odlučio da “Prointeru” ponovo pokloni povjerenje i novac.

Kako je navedeno u odluci koju potpisuje Gojković, u postupku predmetne nabavke zaprimljena je jedna ponuda koja ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije, kao i zahtjeve u pogledu opisa predmeta nabavke.

To je upravo ponuda “Prointera”.

Da “Šume” ne žale da daju novac “Prointeru” najbolji dokaz je informacioni sistem “SAP” koji je koštao čak 17 miliona maraka, a čija primjena je kako je CAPITAL ranije objavio, zbog grešaka u sistemu obustavljena poslije samo 15 dana.

Primjena SAP-a počela je 1. novembra prošle godine, a generalni direktor „Šuma Srpske“ uputio je 15. novembra dopis svim organizacionim dijelovima da „zbog uočenih problema sa sinhronizacijom mobilnih uređaja u SAP-a obustave njegovu primjenu”.

Iz ovog javnog preduzeća odgovorili su tada za CAPITAL da je u toku otklanjanje uočenih nedostataka u radu mobilne aplikacije, kao i dodatna testiranja i provjere kako ne bi na terenu dolazilo do sličnih situacija.

„Sistem funkcioniše i sa uređajima koje i sada posjeduje javno preduzeće, ali kako bi se omogućio rad na što više lokacija na teritoriji čiji su korisnik „Šume Republike Srpske“, razmatraće se nabavka dodatnih uređaja „zebra“ u toku daljeg rada. Nabavka istih zavisiće od potreba organizacionih dijelova i raspoloživih sredstava“, naveli su u odgovoru na naša pitanja.

Pored toga, iz ovog javnog preduzeća tada su istakli da „neće biti potrebna nikakva dodatna sredstva za otklanjanje problema sa sinhronizacijom i za ispravljanje grešaka, jer se svi problemi, greške i korekcije vrše u sklopu implementacije novog informacionog sistema“.

Međutim, naš sagovornik odlično upućeni u stanje u ovom javnom preduzeću već tada je rekao da će “Šume Srpske” sasvim sigurno ići u nabavku dodatnih „zebri“ I laserskih štampača, samo što je on procijenio da će se za njih dati dodatnih million maraca, a sada vidimo da je za tu nabavku planirano čak 2,5 miliona KM.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije pisao da je  upravo kompanija “Prointer” ta koja je pobijedila na najviše tendera u prva četiri mjeseca ove godine.

Naime, “Prointer” je od početka januara do kraja aprila ove godine zaradio vrtoglavih 4,1 milion maraka, a za godinu dana odnosno od aprila 2022. do aprila 2023. godine čak 28 miliona KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *