Sudovi u Trebinju i Prnjavoru krše zakon

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Nepravilno knjižena amortizacija, nezakonite nabavke, precijenjeni troškovi za naknade i lična primanja zaposlenih, samo su neki od propusta koje republički revizori zamjeraju Okružnom sudu u Trebinju i Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Palata pravde Trebinje (FOTO: Direkt)

Ove pravosudne institucije, umjesto da budu primjer u poštivanju zakona, zbog niza propusta zaradile su od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje o poslovanju u prošloj godini, piše Capital.ba.

Kada je u pitanju Okružni sud u Trebinju, oni su, kako je utvrđeno revizijskim ispitivanjem nabavljali djelove opreme, auto gume, radnu odjeću, kao i usluge reprezentacije i poklona, a koje nisu planirane niti su za njih donesene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, a što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Sud nije dostavljao izvještaje o provedenim postupcima nabavke u propisanom roku, Agenciji za javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na svojoj veb stranici nisu objavili osnovne elemente zaključenih ugovora za sve postupke javnih nabavki što takođe nije u skladu sa pomenutim zakonom“, istaknuto je u Izvještaju revizora.

Kao jedan od razloga za mišljenje s rezervom revizor navodi da je Okružni sud rashode po osnovu amortizacije precijenio za ukupan iznos od 965.516 KM.

S druge strane, kako pojašnjavaju, gubici po osnovu rashodovanja imovine potcijenjeni su za iznos od 910.954 marke, jer je neamortizovana vrijednost objekta koji je ustupljen Gradu Trebinje i neamortizovana vrijednost opreme koja je na osnovu odluke predsjednika Suda iskazana kao rashod po osnovu amortizacije što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu i računovodstvenim politikama.

Okružni sud u Trebinju je lani na raspolaganju imao budžet od skoro milion maraka.

Osnovni sud u Prnjavoru je mišljenje sa rezervom dobio jer je prekršio Zakon o javnim nabavkama, ali i što im knjigovođe ne znaju svoj posao.

Rashode za bruto naknade i ostala lična primanja zaposlenih sud je precijenio, dok je rashode za bruto plate zaposlenih potcijenio za iznos od 5.654 КМ, jer rashodi po osnovu dežurstva nisu klasifikovani u skladu sa Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama.

„Revizijskim ispitivanjem obuhvaćena su četiri postupka javnih nabavki vrijednosti 32.314 KM. Kod dvije nabavke je utvrđeno da nisu dostavljeni izvještaji Agenciji o provedenom postupku nabavke što je mimo Zakona o javnim nabavkama“, istakli su revizori zamjerajući i što za nabavku putničkog automobila nisu objavljeni osnovni elementi ugovora na veb stranici što je, takođe, kršenje zakona.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *