Sud potvrdio: Bojan Šapurić nezakonito smijenjen

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Bojan Šapurić i advokatica Mira Vučinić (Foto: Srpska.info)

Okružni sud u Trebinju donio je krajem novembra presudu po kojoj je odbornik DNS-a Bojan Šapurić nezakonito smijenjen sa mjesta potpredsjednika trebinjske Skupštine u maju ove godine. Ovo je danas na konferenciji za novinare saopštila Šapurićeva advokatica Mira Vučinić.

Bojan Šapurić i advokatica Mira Vučinić (Foto: Srpska.info)

„Predmet se vraća u ono stanje u kome se nalazio prije donošenja osporenih akata, što znači da se cijelo ovo vrijeme Bojan Šapurić mogao smatrati potrpedsjednikom Skupštine Grada Trebinja. Smatramo da su ovo bili akti političke prirode“, rekla je Vučinić novinarima.

Vučinić je pojasnila da Skupština grada nema pravo žalbe na odluku trebinjskog Okružnog suda, ali da u roku od mjesec dana može donijeti novu odluku, ukoliko imaju činjenice koje govore u prilog zaključku da je Šapurić činio propuste u radu i da nije postupao po zakonu.

Bojan Šapurić je pojasnio da je Sud osporio to što nije bilo dokaza da je napravio propuste u svom radu, što je navedeno kao obrazloženje prilikom njegove smjene.

„Propusta nije bilo. Cilj je bio da me politički smjene. Kad sam smijenjen ja nisam htio da podržim kreditno zaduženje Grada Trebinja. Ne patim za funkcijom, želio sam samo da dokažem da donose akte mimo zakona“, kazao je Šapurić.

Predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak rekao je za „Direkt“ da presuda još nije stigla na njegovu adresu.

„Ja sam za presudu čuo od Bojana (Šapurića prim. aut). Ako je to zaista tako, onda ćemo morati da postupamo po toj presudi, ali je pitanje kako će biti potpredsjednik Skupštine ako nema podršku skupštinske većine“, rekao je Banjak.

To znači da bi skupštinska većina, ukoliko i vrate Šapurića na mjesto potredsjednika, mogla u budućnosti ponovo pokrenuti pitanje njegove smjene, ali da tad budu obazriviji i ispoštuju sve procedure.

Banjak nije mogao da precizira koje će dalje korake preduzeti.

„Kad presuda stigne, konsultovaćemo se sa pravnicima“, rekao je on.

Podsjećamo, nakon Šapurićeve smjene na mjesto potpredsjednika Skupštine imenovan je Mijat Šarović iz Ujedinjene Srpske. 

DNS će imati kandidata za gradonačelnika?

Šapurić je rekao da će DNS najvjerovatnije imati svog kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine.

„U opticaju je nekoliko imena. Kako sada stvari stoje, nećemo ići ni sa vlasti ni sa opozicijom“, rekao je Šapurić.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *