I BI NEDELJA:
Što dalja, budućnost nam je sve lepša

6 minuta čitanja
Gleda i ne veruje #ibinedelja

U nedelji iz nas su kratki fitilji pričali o borbi protiv nasilja, a ulizice osuđivale servilnost. Zato i ne čudi što je baja snatrio o putevima koje gradimo i fondovima koji mogu da podnesu teret izgradnje, a Petar da ćemo, koliko sutra, imati obnovljive više nego neobnovljive energije. Kad smo toliko solventni, zašto se zadužujemo? Biće da ne želimo da drugima bude neprijatno što nam tako dobro ide.

„Imamo najbolji privredni ambijent u regionu“, rekao je Radovan i ovu ocenu putem javnog servisa bacio domaćoj javnosti na glodanje ne strahujući da će ispasti smešan budući da na regionalnim, a posebno evropskim listama ekonomske potentnosti, ako se i razmatra, BiH je uglavnom na poslednjem mestu. Pri vrhu smo samo kada je reč o zaduženosti po glavi stanovnika, odlivu mladih i stručnjaka i korupciji i kriminalu.

A da su dešavanja sa one strane- ako ne baš života, a ono razuma, uverili su nas prošle nedelje kada smo čuli da će Munjić ostati direktor federalne policije iako je i dalje osumnjičen u akciji „Crna kravata“ i tek pušten iz pritvora.

„Š'a je miševi? Š'a oćete? Ovaj čovek je prava munja, boljeg nemamo“, zauzeo se Ramo vežući crnu kravatu, i sam još za nijansu bolji od pomenutog Munjića u tome u čemu su. 

U drugom, baja bi rekao i boljem entitetu ( sigurno za bagatelisanje afera, gaženje zakona i institucija), se oštre za odsudni boj.

Da će nam uvek biti teško sa njima odavno su nam obznanili, ali nas i podsećaju svake dve-tri nedelje kada najave nešto još katastrofalnije što će da nas strefi, a od čega nas oni kao bajagi brane neverovatno dobro. Ali, avaj.

Ni sva njihova snaga i dovitljivost nisu dovoljni da anuliraju i savladaju zle sile koje su se uortačile protiv nas.

Za to vreme se privredna aktivnost svela na ništa. U moru spasilačkih i odbrambenih akcija koje sprovode naši prvaci, vesti iz ekonomije nema ni za leka. Ekonomski forum na Jahorini prošle nedelje je više bio folklornog karaktera. 

I dok u praksi dugove prebacuju na nas i jure kredite, dotle u teoriji, na forumima i sastancima pričaju bajke i grade kule od peska. Gađaju se milijardama koje ćemo kao društvo proizvesti, ali i investitorima koji će isto toliko uložiti. Jasno je da forum sve trpi, a cifre su i tako za dnevnu upotrebu. Zamajavati ljude danas da bi zaboravili sutra jer ih na odgvornost niko neće pozvati

Zato i direktor ove policije može da bez griže savesti izjavljuje da se policija odgovorno nosi sa izazovima iako ga crnogorska javnost zove zvezdom Skaj aplikacije.

Za ovdašnju je to ministar Elmedin koji je indirektno, takoreći preko kuma, bio u kontaktu sa procesom plasiranja narko para u sistem– od nekretnina do opreme za policiju. Ispada da iza svakog uspešnog čoveka ovde (čitaj: investitora) stoji neki Dino ili Tito.

Staša je i u nedelji iza nas dodao kamenčić mozaiku mudraca koji pravi već dugo, mada mu se desi da s vremena na vreme iskoči iz uloge. Elem, analizirao je on situaciju i ocenio da je deo političkog Sarajeva poltronski nastrojen prema međunarodnoj zajednici.

Pa, čujte, u toj disciplini staša i jeste ekspert, tako da bi opservaciju trebalo razmotriti s pažnjom. Za razliku od konkursa kojim je u RAK angažovana njegova lepša polovina, koji i da hoćete ne možete, jer nije baš poznat javnosti iako ženu plaćamo javnim sredstvima.

Baja je verovatno iz helikoptera ocenjivao kada je konstatovao da se mnogo ulaže u putnu infrastrukturu. Hercegovci su mudro pogledali u nebo da im ne bi izletelo da se oni uglavnom stazama voze. Dodao je baja i da fondovi mogu da izdrže finansijski teret tolike izgradnje. Posebno ako se zadužujemo, dodajemo mi. Ne sećamo se ni jednog značajnijeg projekta, a da za to nismo uzeli kredit.

“Duboko sam posvećen nasilju, ovaj, borbi protiv nasilja. Čak i kad sam onog glavom nokautirao, ja sam se borio protiv njegovog nasilja. Jer, kako na nasilje najbolje odgvoriti nego uzvratiti?”, zamišljamo da bi na skupu protiv nasilja rekao Nenad Gandi koga samo maliciozni mogu nazvati kratkim fitiljem.

Zahvaljujući tome što su nam toliko bitni, ne žalimo da ih plaćamo samo da ostanu da nas brane, pa su uspeli i da se obogate.

Oni, dakako, ne brinu za pare čak i da se razbole. Za većinu je lečenje, kao i kvalitet života uopšte, u tesnoj vezi sa količinom para koju imaju na raspolaganju, a da ne ugroze sopstvenu porodicu.

No, zemlja u kojoj živimo nije ni zamišljena tako da svi imaju iste šanse.

Savet da proverite gde vam je novčanik dok vam ovakvi likovi pričaju o patriotizmu, sada je dobio puni smisao.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *