Stevo Pašalić je novi rektor UIS-a

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Stevo Pašalić

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je danas objavio da je prof. dr Stevo Pašalić izabran za rektora. Od 28 članova Senata, za njega je glasalo 20.

Stevo Pašalić

Time je okončan proces imenovanja prvog čoveka univerziteta koji je opočeo 11. septembra prošle godine kada je dotadašnji rektor Radoslav Grujić podneo ostavku. Od 2. oktobra dr Pašalić je obavljao funkciju vršioca dužnosti rektora UIS-a.

Poslednjih nedelja prof. Pašalić je intenzivirao prisustvo u medijima, pa je objavljeno nekoliko tekstova u kojima se pohvalno govorilo o njegovom radu na mestu rektora. Isticano je da su “u prethodnih šest meseci pokrenuti brojni reformski procesi i da su donesene mere koje su značajno otklonile dosadašnje probleme “kao i da je najveći izazov za v.d. rektora bilo rešavanje problema zaposlenih profesora na više radnih mesta.

Inače, svojevremeno je i protiv profesora Pašalića podnošena prijava da je zaposlen na dva univerziteta što je on odbacio kao netačno.

Šta god da se dešavalo u proteklih nekoliko meseci izvesno je da to nije išlo na ruku dr Veljku Mariću koji je, uprkos očekivanjima (o čemu smo pisali juče) ostao bez rektorske fotelje.

Dr Marić nam nije odgovarao na pitanja, pa je javnost, stoga, ostala uskraćena za odgovore na čemu je bazirao nadu da će u njegovom radu na Univerzitetu “izbor i imenovanja uslediti u narednom periodu”.

Ono što je sigurno je da pred prof. Pašalićem kao prvim čovekom UIS-a stoji obaveza da povrati poljuljano poverenje u ovu visokoškolsku ustanovu i da podigne kvalitet obrazovanja kako bi popravio njen imidž u javnosti.

Međutim, najveći problem sa kojim se ovaj, kao i ostale visokoškolske ustanove u RS, već suočava je pad broja studenata kao posledica depopulacije. Ostaje da se vidi da li će demograf u fotelji rektora biti prednost UIS-a.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *