Stevanović od Srpske kupio 180 miliona za 32 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Vlada Republike Srpske na sjednici prihvatila je ponudu bijeljinske firme „Standard Računovodstvene Usluge“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića za otkup 180 miliona KM dospjelih potraživanja Investiciono-razvojne banke RS, saznaje CAPITAL.

FOTO: Agencije

Piše:  D. Momić/CAPITAL

Ova bijeljinska firma za otkup svih dospjelih potraživanja  Fonda za razvoj i zapošljavanje u vrijednosti od skoro 180 miliona maraka ponudio je 35,6 miliona KM.

S obzirom na to da je od dostavljanja ponude Vladi Srpske do njenog prihvatanja na današnjoj sjednici IRB RS uspjela naplatiti određeni iznos potraživanja, Stevanović treba da plati ukupno 32 miliona KM ili oko 20 odsto vrijednosti ukupnih potraživanja koja je IRB ponudio na prodaju na javnom oglasu objavljenom polovinom prošlog mjeseca.

Iako su ponuđači tek nakon potpisivanja ugovora o povjerljivosti i uplate 200.000 maraka mogli da pristupe dokumentaciji o kreditima, CAPITAL je prošle sedmice objavio da se radi se o kreditnim sredstvima koja je IRB bez posredovanja komercijalnih banaka plasirao direktno preduzećima u vlasništvu osoba bliskih vlasti koje te kredite nisu vraćale.

„Riječ je, između ostalog, o kreditima datim firmama „Energolinija“ iz Zvornika, „Aparthotel Vučko“ Jahorina, „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina,  „Ekvator“ Banjaluka i još tridesetak dužnika“, otkrio je naš izvor.

Podsjećamo, prema oglasu koji je raspisao IRB nominalna vrijednost dospjelih potraživanja je oko 125,5 miliona KM, dok se ostatak od 54,1 milion KM odnosi na obračunate kamate.

Generalno, riječ je o 41 ugovoru o zajmu, sa 37 dužnika. Od tog broja, 19 ugovora vrijednih 88,4 miliona KM obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, a četiri čija je vrijednost 1,8 miliona, založnim pravom na opremi i ostaloj pokretnoj imovini.

Osam ugovora o zajmu čija je vrijednost 18,4 miliona maraka obezbijeđeno je založnim pravom na nekretninama, opremi i ostaloj pokretnoj imovini dok deset ugovora „teških“ 16,9 miliona KM nije obezbijeđeno ovim instrumentima.

Sva imovina koja je založena kao obezbjeđenje potraživanja iz portfelja se nalazi u Republici Srpskoj.

U IRB-u su pojasnili da potraživanja ne mogu kupiti pravna i fizička lica povezana sa dužnikom.

„IRB RS kupcu trajno prenosi potraživanja iz portfelja kao i sve rizike i koristi po tom osnovu, u skladu sa čim na kupca prelaze i sva pripadajuća sporedna prava“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji IRB-a uz napomenu da ne daju garancije za naplativost potraživanja.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *