Stanovnici u Srpskoj se rješavaju kuna

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

S obzirom na to da se približava datum ulaska Hrvatske u evrozonu, stanovnici Republike Srpske u pograničnim područjima ovih dana pohrlili su u mjenjačnice da novac u kunama zamijene u evre, prenosi Glas Srpske. 

Naime od 1. januara iduće godine hrvatska kuna ide u prošlost, a službena valuta u toj susjednoj zemlji biće evro. Mnogi državljani BiH u pograničnim područjima svakodnevno prelaze granicu putujući na posao u Hrvatsku ili u šoping pa raspolažu i sa hrvatskom valutom.

U mjenjačnicama blizu granice kažu za “Glas” da je u posljednje vrijeme primijećeno da mnogo više klijenata prodaje kune za marke ili evre.

U mjenjačnici “Nebac” u Trebinju istakli su da mnogo njihovih sugrađana svakodnevno putuje na posao u Dubrovnik.

Oni dobijaju plate u kunama i sve to mijenjaju kod nas, u posljednja dva mjeseca mnogo više nego ranije“rekli su u toj mjenjačnici.

Slična je situacija i u Gradišci. U tamošnjoj mjenjačnici “Irina” kažu da posla ima stalno, s obzirom na to da su u pograničnom području.

Vjerujem da će mnogi držati kune do zadnjeg trenutka. Pred Novu godinu očekujemo veću gužvu, jer mi smo takav narod, da sve u posljednji čas završavamo pa i to“, rekli su u mjenjačnici “Irina”.

Dodaju da je evro i dalje valuta broj jedan, jer najviše građana koji dolaze mijenjaju novac u evro.

Evro nosi 90 odsto posla. Tako je oduvijek“, kazali su u toj mjenjačnici.

Više posla bilježe i u mjenjačnici “Boss” u Kozarskoj Dubici.

Osjeti se u posljednje vrijeme da građani dosta više mijenjaju kune. Međutim, evro je i dalje valuta broj jedan“,  kazali su u toj mjenjačnici.

Ističu da se građani za švajcarski franak raspituju samo kada je tržište nestabilno.

Švajcarski franak zavisi od promjena na valutnom tržištu. Ako je tržište nestabilno i potražnja za frankom raste, a ako je stabilno, onda se ne traži toliko“, pojasnili su u toj mjenjačnici.

Niko neće rublje

U banjalučkoj mjenjačnici “Kali” kažu da sa ruskom valutom ne rade uopšte od kada je došlo do prekida saradnje sa Sberbankom.

Niti se ko raspituje za rusku rublju, niti imamo mogućnost mijenjanja novca u tu valutu“,  kazali su u mjenjačnici “Kali”.

U mjenjačnici “Irina” u Gradišci ističu da se prije početka sukoba u Ukrajini dešavalo da možda jednom mjesečno neko od šofera koji su vozili jabuke u Rusiju mijenja novac u rublje, ali su to sporadični slučajevi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *