Stanovnici Stoca uputili apel: Ne smijemo čekati novu žrtvu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Foto: RTRS

Stanovnici Stoca uputili su apel za hitno angažovanje Civilne zaštite kako bi se spriječila opasnost od novih odrona stijena.

Foto: RTRS

U otvorenom pismu upućenom Upravi za civilnu zaštitu HNK-a i Federalnoj upravi civilne zaštite, stanovnici Stoca podsjećaju da je taj grad smješten u kotlini okruženoj brdima, te je od petka stanovništvo u strahu od novih podrhtavanja tla.

Pozvali su nadležne da izađu na teren, urade analizu sanacije oštećenih stijena, kamenja i podzida te da se postave mreže ili druga vrsta zaštite.

Navodi se da su potencijalno opasne lokacije Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija.

“Ne smijemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagovati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili u očuvanju jednog mladog života, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesrećni slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti”, navodis se u apelu koji prenose mediji.

U Stocu proglašeno stanje prirodne nesreće

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković je na prijedlog tamošnjeg Štaba civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je nakon nekoliko zemljotresa koji su pogodili ovo područje gdje je, nažalost, jedna osoba i smrtno stradala.

Gradonačelnik Bošković je zadužio Gradski štab za procjenu štete da se izvrši procjena nastalih šteta te će navedeni štab u konačnici načiniti i konačni izvještaj.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *