Stanje u ERS – bajka

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Blagoje Šupić (Foto: Direkt)

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je do danas izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, potvrdio je to Blagoje Šupić, direktor Direkcije za ekonomsko-finansijske poslove, na godišnjoj konferenciji za novinare ovog preduzeća. 

Blagoje Šupić, ERS
Blagoje Šupić (Foto: Direkt)

Inače „Direkt“ je ranije pisao o tome kako su  radnicima ERS-a prošli mjesec isplaćene plate bez doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranja, ali tada nismo dobili objašnjenje, a Šupić je danas priznao kada i zašto se to dešava.

[stextbox id='naslov’ caption='Para i sluha ima za sve’]Na godišnjoj konferenciji za novinare Elektroprivrede RS koja je danas održana u Trebinju, nešto više od dva sata se pričalo uglavnom o blagostanju u ovom preduzeću. Iz izjava direktora ERS- a mogao se steći utisak da ovo preduzeće ima razumijevanja za sve- od radnika i sindikata do nevladinih organizacija i potrošača.[/stextbox]

„U pojedinim periodima godine se dešava da je, po listi prioriteta, za vlastito učešće u svim navedenim projektima potrebno obezbijediti značajna finansijska sredstva i u tim periodima se dešava, da upravo iz razloga tog prioriteta, obaveze ne izmirujemo promptno”, rekao je Šupić i naglasio da su trenutno izmirene sve obaveze po osnovu plata, poreza i doprinosa, koncesija i PDV-a te uvjeravao da će tako biti i u narednom periodu.

Iza ERS-a, kako smo čuli od Luke Petrovića, generalnog direktora Elektroprivrede RS, je godina sa rekordnom dobiti od 144,8 miliona KM.

Prošla godina je, prema njegovim riječima, bila izuzetno povoljna hidrološki, uz stabilniji rad termoelektrana, što je doprinijelo tom ukupnom rezultatu.

Pohvale stižu i od Jovice Vlatkovića,  izvršnog direktora za razvoj i investicije ERS  koji je istakao da je planirano i započeto 15 novih investicija u obnovljive izvore energije.

Do eventualnih problema, s druge strane, ERS dovodi odluka Ustavnog suda RS koji je oborio tarifno obračunavanje i naplate električne energije .

U pitanju tarifnog obračunavanja sporan je bio, kako tvrdi Petrović, samo naziv “podgrupa”.

“Te tri podgrupe (za obračunavanje naplate električne energije prim.aut.) su trebale biti imenovane u grupe i nikakva druga greška nije napravljena. Da su se samo nazivale grupe umjesto podgrupe ne bi došlo do obaranja odluke”, rekao je Petrović i pojasnio da odluka nije poništena zbog cijena u odluci niti zbog raspona potrošnje već samo zbog imenovanja grupa potrošnje.

“Građani koji troše do 500kW, a takvih je u Republici Srpskoj 86 procenata, i dalje imaju najpovoljnije cijene na Balkanu”, rekao je Petrović i dodao da je ERS uradila sve da se u 2024. godini ne mijenjaju cijene električne energije.

Petrović: “Odnos sa Sindikatom je na visokom nivou”

Na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare Luka Petrović je prokomentarisao i odnos sa Sindikatom ERS-a za koji smatra da je na visokom nivou.

“Mi mislimo da sa Sindikatom nalazimo zajednički jezik na više tema. Ono što je primjetno u zadnje vrijeme sindikat želi da se razdvoji rad od nerada, a to znači da ne mogu svi imati istu stimulaciju, istu naknadu”, rekao je Petrović i dodao  da će predmet usaglašavanja novog teksta kolektivnog ugovora biti u narednim mjesecima.

“Nastojaćemo da novim kolektivnim ugovorom nagradimo čovjeka koji radi i provodi više savjesnije vrijeme u ovom sistemu. Moraju se inovativne ideje i angažman vrednovati i mi nemamo problem s tim.  Kako god sindikat da bude napravio prijedlog ja vjerujem da mi nećemo ni zarez dodati u tom prijedlogu “, uvjeravao je Petrović.

On je dodao da je minimalna plata radnika u ERS-u 990KM, te da u nju ne ulazi topli obrok, regres, minuli rad, prekovremeni rad, kao ni stimulacije.

ERS će i ove godine biti široke ruke

Luka Petrović je naglasio da će i u ovoj godini nastaviti da pomažu sportske kolektive,  humanitarne organizacije i nevladin sektor, a novca će, kaže, biti i za medije.

“Naravno i medije, što da ne, koji god podnesu zahtjev za finansiranje i za našu reklamu, mi smo spremni da, putem agencije, dodijelimo određena sredstva svima”, rekao je Petrović, između ostalog, na današnjoj konferenciji za novinare.

Direkt je objavio kako je ERS nedavno raspisala upravo jedan ovakav tender za raspodjelu iznosa od 2,5 miliona maraka bez PDV-a.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *