Stambeni objekti u Istočnom Novom Sarajevu nemaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
11 minuta čitanja
(FOTO: N1)

“Subjekti zaštite od požara obavezni su da drže u pripravnosti ispravne uređaje, alat i opremu za gašenje požara na mjestima koja su lako pristupačna (podest, hodnik, trijem i slično), zaštićenim od visokih i niskih temperatura, mehaničkih, hemijskih i drugih oštećenja”, tako glasi član 32. Zakona o zaštiti od požara Republike Srpske, međutim veliki broj zgrada u opštini Istočno Novo Sarajevo, ne posjeduje aparate za zaštitu od požara, iako je to obaveza investitora.

(FOTO: N1)

Piše: Sanja Vasković/Spin info

U istočnom Novom Sarajevu u razmaku od dva mjeseca desila su se tri požara. Na sreću, žrtava nije bilo, ali je na objektima pričinjena veća materijalna šteta. Riječ je o zgradama u kojima nije bilo aparata za gašenje požara. Osim aparata, Zakon nalaže da se u tehničkoj dokumentaciji za stambene objekte sa četiri i više nadzemnih etaža određuju požarni sektori, u objektu u Hilandarskoj ulici gdje je gorio stan na šestom spratu, požarnog sektora- nema.

Kako je moguće da su zgrade prošle tehnički prijem?

Tehnički pregled objekta vrši se nakon završene izgradnje objekta ili dijela objekta, prije njegovog korišćenja, a na zahtjev investitora. Zahtjev za izdavanje odobrenja za upotrebu izgrađenog objekta podnosi se organu koji je izdao odobrenje za građenje, u ovom slučaju opštini Istočno Novo Sarajevo koja formira komisiju za tehnički prijem objekta, koja isti vrši u roku od 15 dana računajući od dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta. Radu komisije prisustvuju i nadležni inspektori koji mogu u zapisnik komisije unijeti svoje mišljenje i prijedloge u pogledu tehničke ispravnosti objekta.

Postavlja se pitanje kako su stambeni objekti koji nemaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu mogli proći tehnički prijem opštinske komisije?

Stanar koji živi u Hilandarskoj ulici u opštini istočno Novo Sarajevo kaže da već godinu dana vodi borbu sa jednim od investitora na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Naša zgrada je prošla tehnički prijem, iako nismo imali aparate za gašenje požara. Investitor se dogovori sa komisijom kada će izaći na teren, onda oni donesu te aparate i kada se prijem odradi nose ih u drugu zgradu i nikome ništa. Jednom sam se žalio vlasniku zgrade kako nismo dobili aparate za gašenje požara rekao je da to nije njegov problem, da su na tehničkom prijemu bili i da smo ih možda mi stanari prodali”, kaže korisnik stana u Hilandarskoj ulici i dodaje da su stanari od novca koje skupljaju putem ZEV-a odlučili samostalno kupiti nedostajuću protivpožarnu zaštitu. I nisu jedini, veliko broj stanara i predsjednika ZEV-a u istoj ulici koje je SPIN Info kontaktirao tvrde da adekvatnu opremu za gašanje požara nisu imali ili su potrebne aparate kupili sami.

Cijene najobičnijih vatrogasnih aparata kreću se od 60-100 KM zavisno od kvaliteta, a ukoliko izračunamo da je svakom ulazu u zgradi potrebno najmanje 4-5 takvih aparata dolazimo do cifre od oko 400 KM koje zajednice etažnih vlasnika moraju izdvojiti.

Međutim, da je i ovakav način kupovine nesiguran govore izjave stanara u ulici Stefana Nemanje koji, nakon što su im nestali aparati, koje su kupili sami jer ih useljenjem u zgradu nije bilo, nove aparate drže svako u svom stanu.

Stanarka V.B. koja živi u Spasovdanskoj ulici od useljenja zgrade kaže da protivpožarne aparate nikada nisu imali, nema ih na vidnom mjestu, te da je naročito poslije posljednih požara u komšiluku zabrinuta za dijete, jer često ostaje samo u stanu.

Mogu li građani računati na brzu intervenciju i opremljenost vatrogasaca?

Iz vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo kažu da je jedinica je u ovom trenutku  jedna od spremnijih profesionalnih vatrogasnih jedinica u regiji pa i šire.

“Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica raspolaže dovoljnim brojem vatrogasnih vozila različitih tipova i namjene za sve vrste intervencija, ostalom opremom za zaštitu i spasavanje, skupnom i ličnom zaštitnom opremom, koji po kvalitetu i količinama obezbjeđuju efikasno i pravovremeno intervenisanje i odgovor jedinice na sve izazove”, piše na zvaničnoj stranici ove službe.

Situacija na terenu, barem kada je u pitanju već pomenuti slučaj požara, pokazala je drugačije stanje stvari.

“Tom prilikom su došla dva dežurna vatrogasaca sa neispravni maskama tako da nisu mogli da pronađu stan koji gori, prskali su hodnik vodom bez potrebe, koja je procurila u niže stanove. Korpa koju su čekali nije došla ni za sat vremena, a visina je bila do visine ulične rasvjete, tako da je bila beskorisna. Situaciju je spasila Jedinica za podršku (MUP RS) izvjesni Vukadin koji je puzao kroz vodu u hodniku i izvukao dijete van. Sreća je što su ti momci imali ispravne gas- maske pa su se probili kroz dim. Poenta je da grad Istočno Sarajevo očito  nema obučenu vatrogasnu jedinicu i da se po tom pitanju ne preduzima ništa. Kakva je sad situacija mi imamo vatrogasce koji su sposobni da gase vanjske požare do možda trećeg sprata”, izjavo je za SPIN Info jedan od svjedoka požara.

Pogodovanje investitorima?

Načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katića nije odgovorio na naša pitanja, odnosno pojasnio kako to da zgrade koje nemaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu prolaze tehnički prijem opštinske komisije.

I posljednja sjednica lokalnog parlamenta pokazala je da se regulacioni planovi prilagođavaju investitorima nauštrb interesa građana. Naime, usvojen je Prijedlog odluke o usvajanju izmjene Regulacionog plana “Centra III”. Riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji u ovom dijelu Grada, a iz firme “URBIS” doo Banja Luka angažovane za prostorno i urbanističko planiranje tokom sjednice potvrdili su da su neki investitori imali primjedbe na regulacioni plan, odnosno zatražili povećanje spratosti svojih objekata, tačnije da zgrade umjesto planiranih pet imaju šest spratova. Njihove primjedbe su uvažene iako se time morao povećati broj parking mjesta nauštrb planiranih zelenih površina.

“Firma Urbis ima licencu za izradu regulacionih i urbanističkih planova i dužni su da se pridržavaju svih zakonskih propisa, vjerujem da neće uraditi ništa mimo zakona”, rekao je načelnik Katić na skupštini, i dodao da ne podržava prijedlog da zgrade imaju podzemne garaže (-2) jer je to jako skupa gradnja za investitora i da ne treba toliki trošak da im se nameće.

Odbornik SDS-a u SO Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović smatra da je ovim potezom vlasti još jednom srušen dignitet skupštine opštine.

Očigledno je da SNSD radi u interesu građevinskog lobija, a ne u interesu građana. Dokaz je i prethodna sjednica na kojoj se razmatralo usvajanje regulacionih planova, gdje smo mogli da vidimo da su dva investitora umjesto prizemlja i pet spratova kako je definisano odlukom, sagradili po još dodatni sprat. Odgovor rukovodstva opštine je bio da je to slučajno i da se treba usvojiti regulacioni plan sa dodatnim spratovima. Postavlja se logično pitanje: KO JOŠ VJERUJE DA SE NEŠTO SLUČAJNO RADI i za čiji interes radi većina u skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo?!  Kako će objasniti građanima da u narednom periodu na tom lokalitetu neće biti dovoljno parking mjesta, jer dodavanjem novih spratova nije obezbjeđen dovoljan broj koji je predviđen Zakonom”, kaže za SPIN Info Ignjatović.

Osim toga, u slučaju kada je izmjenom regulacionog plana vezano za Park “Sunce” investitor dobio lokaciju za izgradnju stambeno- poslovnog objekta i tom prilikom posjekao skoro 30 stabala iz parka, bez obrzira na prijave različitim nadležnim institucijama izgleda da niko nije odgovarao.

Ko će zaštiti građane?

U postupku izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja ili u postupku njihove izmjene ili dopune pribavlja se mišljenje Ministarstva u vezi sa planiranim mjerama zaštite od požara. Zanimljivo je da se na čelu Odsjeka za eksplozivne materije CJB Istočno Sarajevo nalazi Milan Ikanović protiv kojeg je još 2013. godine policija podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu za primanje mita.

“Iz CJB Istočno Sarajevo danas je uz navođenje inicijala osumnjičenih objašnjeno da je Milan Ikanović u osam navrata primio mito i to kao inspektor protivpožarne zaštite, ali i kao šef Odsjeka”, pišu Nezavisne novine.

Zakon o zaštiti od požara propisuje određene novčane kazne u visini od 1 000- 10 000 KM, ali uglavnom za rješenje za izradu tehničke dokumentacije koja su suprotna propisima i standardima, te ukoliko pravno lice ne drži u ispravnosti uređaje, opremu i alat za gašenje požara na mjestima koja su lako pristupačna i ne obezbijedi redovno ispitivanje ispravnosti i funkcionalnosti uređaja, odnosno sistema za dojavu i gašenje najmanje jedanput godišnje i slično.

Međutim, u slučaju kada građani ne mogu dokazati da investitor nije izvršio svoje obaveze, ne znaju kome se obratiti.

Požar u Hilandarskoj otkrio je sve slabe karike našeg sistema. Građani praktično nemaju kome da se žale, investitori nemaju obavezu da reaguju, lokalna zajednica podilazi investitorima, a u slučaju požara najbolje je da kupite sopstveni aparat za gašenje, držite ga u stanu i nadate se najboljem.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *