Srpskoj legla 42 miliona KM, „Pavgord“ preuzima „Aluminu“

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Preduzeće „Pavgord“ iz Foče uplatilo je institucijama Republike Srpske 42,3 miliona KM za kupljena potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju znatno prije roka, čime je omogućeno da preuzme upravljanje „Aluminom“, saznaje CAPITAL.

Iako je imao rok do 12. septembra da plati kupljena potraživanja, „Pavgord“ je, prema našim saznanjima, sa institucijama RS – Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Fondom zdravstvenog osiguranja, Fondom za penzijsko i invalidsko – osiguranje (PIO) ugovore potpisao već u prvoj polovini avgusta i isplatio ugovoreni iznos.

Nakon toga ove institucije su obavijestile sud da je „Pavgord” ispunio uslove da stupi na mjesto stečajnog povjerioca.

„Ministarstvo finansija potvrđuje da je ’Pavgord’ 3. avgusta uplatio 11,1 milion KM na ime jednokratne naknade za ustupljena potraživanja, čime su ispunjeni uslovi da prijemnik potraživanja stupi u statusni položaj ustupioca potraživanja sa istim obimom prava te obavještavamo stečajnog sudiju da je neophodno izvršiti promjenu stečajnog povjerioca u tabeli priznatih i osporenih potraživanja“, navedeno je u dopisu Ministarstva finansija RS.

Slične dopise sudu su uputili i FZO, Fond PIO i PURS.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević je rekao za CAPITAL da je dobio zahtjev „Pavgorda“ da se izmjeni tabela povjerilaca, ali da mora još provjeriti sve dokumente i vidjeti da li je ova firma ispunila uslove.

Podsjećamo, Vlada RS je krajem prošlog mjeseca donijela odluku da za 42,3 miliona KM proda „Pavgordu“ potraživanjainstitucija RS od FG “Birač” u stečaju, što je naišlo na veliko negodovanje radnika „Alumine“ koji su zbog toga i protestovali.

Iz Vlade su tada saopštili da je ponuda „Pavgorda“ od 42,3 miliona KM jednoglasno prihvaćena jer se njom u cijelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija.

„Zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je ’Pavgord’ jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju. Ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja  prema Ministarstvu finansija (11 miliona КM), Poreskoj upravi (12 miliona КM), Fondu PIO (6 miliona КM), Fondu zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona КM), Vodama Srpske (885.000 КM), te Elektro Bijeljini (5,7 miliona КM)“, navedeno je u saopštenju.

Uslijedio je protest radnika „Alumine“ koji su od Vlade tražili da povuče odluku o prodaji, ali to očigledno nadležne nije poremetilo te je prodaja okončana onako kako je i planirano.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *