Srpska prodaje obveznice od 350 miliona evra da „pokrije” dio duga i budžetski deficit

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Vlada  planira da Republiku Srpsku zaduži do 350 miliona evra emisijom obveznica na Londonskoj berzi, saznaje portal CAPITAL. U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody's” navodi se da se sredstvima dobijenim prodajom državnih obveznica planira „pokriti“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

Piše: Svjetlana Šurlan/ Capital.ba

Moody's Public Sector Europe (“Moody's”), u izvještaju u koji je CAPITAL imao uvid, dodijelio je RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica RS do 350 miliona EUR (684,5 miliona KM) “spekulativno i visoko rizično”.

„Vanjsko finansiranje biće ključno za Srpsku da finansira svoje srednjoročne prioritete, s obzirom na vrlo visoke potrebe za finansiranjem u iznosu od preko milijardu KM u 2021. godini i 800 miliona KM u 2022. godini. “Moody's” će pratiti pristup Srpske domaćem i međunarodnom tržištu kapitala kao i uticaj bilo kakvog fiskalnog odstupanja u srednjoročnim planovima“, naveo je “Moody's”.

Dodao je da će svrha obveznica biti refinansiranje većine domaćeg duga koji dospijeva 2021. godine (ekvivalentno 355 miliona KM) i finansiranje planiranog budžetskog deficita od 350 miliona KM.

„Rejting B3 Republike Srpske odražava “Moody's” stav da će Srpska moći izdržati uticaj pandemije samo ako ona bude kratka“, istakli su.

Procijenili su da se budžetski deficiti očekuju u 2020. i 2021. godini u svjetlu trajnih potreba za kapitalom, koje trenutna Vlada smatra teškim za obuzdavanje.

„Rejting Republike Srpske i dalje je sputan visokim teretom duga, koji se povećao na oko 160% operativnih prihoda u 2020, sa 135% operativnih prihoda u 2019. Očekujemo da će se dug stabilizovati tokom 2021-2022. nakon ekonomskog oporavka, što će pojačati naplatu PDV-a, a time i operativne prihode“, ocjena je “Moody's”.

Portal CAPITAL juče je objavio da se Srpska zadužuje stotine miliona evra na Londonskoj berzi, te da se organizuju prezentacije samo za probrane investitore.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *