Srđan Ivanković o utiscima sa Evropskog prvenstva, futsalu kod nas, potencijalu ali i nedovoljnom ulaganju u ovaj sport

Autor: Miloš Vasiljević Aktuelno Priče s granice
5 minuta čitanja
Za uspjeh futsala ključan je rad sa mlađim kategorijama- Srđan Ivanković
Srđan Ivanković (28), bez dileme jedan je od najboljih futsal igrača, kako u zemlji tako i u regiji. Momak koji je svoje vještine na “petoparcu” prvo pokazao u matičnog KMF “Čelinac” kasnije, a u dresu višestrukih šampiona Srbije (Ekonomac – Kragujevac) te BiH (Mostar SG) u potpunosti se afirmisao, kao majstor ove magične igre, stigao je i do njemačkog Štutgartera, koji ima najveće ambicije ove sezone, a to je titula Bundeslige. Ipak, najaktuelnije je Evropsko prvenstvo, na kome je Bosna i Hercegovina prvi put učestvovala.
srdjan-ivankovic
Za uspjeh futsala ključan je rad sa mlađim kategorijama- Srđan Ivanković
Naglašava u razgovoru za naš portal, da je ovo jedno veliko iskustvo za sve u reprezentaciji, ali ipak da su, objektivno mogli i nesto više uraditi.
“Utisci sa Evropskog prvenstva su definitivno pomiješani. Od impresija jednog velikog takmičenja, pogotovo posljednju utakmicu u grupi uz naše navijače, do nedorečenog osjećaja pruženog na terenu. Želje nije manjkalo, ali siguran sam da uz potencijal koji imamo, mogli smo da pokažemo kvalitetniju igru bez obzira na rezultat“, ističe Ivanković nakon debitantskog nastupa na EP u Holandiji.
Jaka grupa sa Španijom na otvaranju, te Gruzijom na “brazilski pogon” protiv koje su imali i prednost, i završnicu protiv Azerbejdžana epilog su nastupa na najjačoj smotri fusala na Starom kontinentu.
srđan-ivankovic
Jedan je od ključnih igrača u Štitgarteru
“Možemo uzeti u obzir i iskustvo, odnosno neiskustvo, jer smo po prvi put bili na jednom takvom takmičenju i rezultat je na kraju “platio” tu cijenu, ali svakako nosimo nešto korisno iz svega toga. Za mene lično motiv i nova znanja dobijena iz jakih utakmica, koje su svakako neophodne što češće da bismo rasli”, jasan je Ivanković.
Smatra da nastupe na Evropskom prvenstvu vidi kao iskorak u smislu popularizacije futsala u Bosni i Hercegovini, ali da bi se desio dodatni iskorak, pobjeda ili čak prolazak dalje, potrebno je mnogo truda i rada na svim nivoima.
“Da bismo napravili neki značajniji iskorak moramo se uhvatiti u koštac sa većim organizovanim radom širom naše zemlje i klubovima koji postoje. Kada to kažem, mislim prevashodno na rad sa omladinskim kategorijama i edukacijom trenera koji sa njima rade.Takođe i edukacijom ljudi koji vode klubove i stavljanje akcenta na dugoročan kvalitetan rad, naravno sve to mora biti ispraćeno materijalnim ulaganjima i infrastrukturom”, apostrofira Ivanković i napominje da su ovo samo preduslovi koje imaju sve ozbiljne evropske futsal nacije. Nastavlja priču da pomoć države mora biti mnogo veća, bez toga, mnogo je teži put do uspjeha i napretka.
“Tu smo nekako jos uvijek u milosti privatnika i zaljubljenika u futsal koji se, nažalost, brzo smjenjuju. Nedostaje nam kontinuitet u ulaganju”, kazao je Srđan Ivanković.

Štutgarter želi titulu

Član njemačkog Štutgartera svoj kvalitet je pokazao i u ovom klubu gdje je jedan od ključnih igrača. Imaju najveće ambicije a to je prvo titula u Bundesligi – elitnoj ligi, a onda približiti evropskom rangu njemačkog futsala.
futsal
Inače, to je tim za koji nastupa većina igrača sa prostora ex Jugoslavije, uz stručni štab koji je upravo sa ovih prostora.
” Štutgarter je jako mlad klub i treba još da raste kako bi postao konkurentan u Evropi. Mi svi zajedno radimo na tome i prvi cilj nam je titula u Bundesligi. Lično ja uvijek volim biti u klubovima koji imaju visoke ambicije, prvenstveno prema titulama, tako da je moja stanica trenutno Štutgarter i nadam se radovanju na kraju sezone. Na kraju je najbitnije da budemo zdravi. Zahvalio bih se podršci svih naših navijača tokom prvenstva i nadam se da ćemo da potisnemo sujetu i da zajednički radimo samo za dobrobit futsala u našoj prelijepoj zemlji i ljudima”, zaključio je Ivanković na samom kraju za Direkt.
Posjećamo, na Evropskom prvenstvu, koje je ušlo u samu završnicu danas u Amsterdamu za titulu najboljeg snage će odmjeriti Portugal i Rusija.
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *